pere-fouetard

Cine-a fost bătrânul?

Ei bine, tradiția îşi are originea în povestea episcopului din Myra-Lichia, care a trăit pe meleagurile Turciei de astăzi, în secolul al IV-lea. Numele acestuia se traduce prin „biruitorul de popor.” Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinţilor săi, şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi bogați. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le oful, le-a aruncat fiecăreia pe fereastră, într-o noapte, câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete, motiv pentru care de aici vine obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

În Germania, tradiţia sărbătoririi Moşului Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creştină a Sfântului Nicolae, care este văzut de germani ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână.

Copiii din Franţa, în ajun, lasă pentru Moş Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui, morcovi şi puţin zahăr. Îndeosebi în regiunile din estul Franţei, cei mici ştiu că Moșul vine alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), înveşmântat în negru. La olandezi, moşul ajunge pe mare, venind din Spania.

În Italia, există tradiţia numită Rito delle nubili (Ritualul celor necăsătoriţi). Tinerele fete care au nevoie de ajutor înainte de a se mărita primesc daruri în amintirea sfântului care a ajutat trei fete sărace să se căsătorească, oferindu-i fiecăreia câte o punguţă cu galbeni.

Și chiar în acest moment, Moșul e gata-gata să-și verse tolba cu daruri în camera mea de cămin.

Pesemne i-a plăcut cum l-am povestit.

Redactor: Alexandra Mocanu

Sursa: Agerpres

Fotograf: Andreea Titianu