marți, iunie 25, 2024
Recrutare IQool
AcasăDespre tineMomentele Forumului Diversității Culturale

Momentele Forumului Diversității Culturale

Vineri, 3 noiembrie, începe cea de-a II-a ediție a Forumului Diversității Culturale, un eveniment care invită publicul, reprezentanții instituțiilor publice și specialiștii din diferite domenii la dialog despre multiculturalitate și diversitate culturală folosite ca resurse pentru dezvoltare.

Forumul are o abordare integrantă care pornește de la evidențierea rolului minorităților istorice la dezvoltarea societății românești, aduce în discuție valurile de imigrație de după 1990 și analizează modul în care bunele practici dezvoltate pe parcursului conviețuirii interetnice în diferitele zone din România pot fi utilizate pentru o mai bună integrare a migranților și refugiaților.

Festivitatea de deschidere a evenimentului va avea loc vineri, la ora 14:30, și va reuni vorbitori ca: Bianca-Maria Bălșan, președintele Asociației Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană, Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat și Mihaela Drăgan, actriță și fondatoare a companiei de teatru Giuvlipen.

Prima zi a Forumului va continua cu o sesiune plenară pe tema Identității și diversității într-o societate interculturală, susținută de: Christiane Cosmatu, Subsecretar de Stat, Departamentul de Relații Interetnice, Virgil Ștefan Nițulescu, Director de Cabinet, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Delia Mucică, profesor, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale.

 Tot vineri, participanții la forum sunt invitați la o discuție despre Cât de pregătiți suntem ca societate pentru integrarea migranților și refugiaților, susținută de: Ioana Barbu, Fundatia Schottener Servicii Sociale,  Bogdan Preda, Consilier Integrare, Consiliul Național Român pentru Refugiați, Eliza Drob, Co-fondator al Asociației ActivRandom și psihologul Monica Doroftei.

Prima zi se va încheia cu un vernisaj al expoziției Imaginile Bucureștiului, un proiect realizat de elevii Colegiului Tehnic de Poștă și Telecomunicații Gh. Airinei, sub îndrumarea fotografului Adi Bulboacă. În cadrul proiectului, elevii au surprins interferențele dintre diferitele culturi prin fotografiile realizate în patru spații reprezentative: Templul Coral, Biserica Armenească, Biserica Luterană și Centrul Islamic Islamul Azi. Imaginile vor fi prezentate în cadrul Forumului, alături de filmul making of, care prezintă interacțiunea acestora cu diferitele aspecte ale diversității culturale a Bucureștiului.

Cea de-a doua zi, sâmbătă, 4 noiembrie, va continua discuțiile inițiate în prima zi, printr-o sesiune plenară pe tema Contribuției diferitelor culturi la patrimoniul cultural românesc, cu prezentări susținute de: Cosmin Năsui, Curator Minorităţi etnice în cultura vizuală – focus România, Post Modernism Museum, Oana Marinache, președintele Asociației Istoria Artei, Ștefania Dinu, director adjunct, Muzeul Național Cotroceni și Aurelia Tudor, cercetător științific, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti.

Vedetele celei de-a doua zi vor fi atelierele dedicate diferitelor categorii de public. Atelierul Metode de educație nonformală pentru și despre diversitate, susținut de Cătălina Murariu și Alina Constantinescu, dedicat cadrelor didactice, își propune să pună reflectorul pe diversitatea orașului în care trăim și să le ofere profesorilor sau facilitorilor instrumente pentru aprecierea și explorarea acesteia împreună cu liceenii.

Atelierul Peisajele alimentare ale diversității, organizat de Monica Stroe, va aduce în discuție diverse forme gastronomice care au rezultat din contactul mai multor tradiții alimentare, precum și modurile de identificare a hranei din sfera patrimoniului și a specificului local. Totodată, atelierul propune o serie de instrumente utile pentru înțelegerea diversității alimentare a Bucureștiului.

Tot sâmbătă, cei mai mici dintre artiști sunt invitați la atelierul de desen Dialog intercultural prin artă, unde, sub îndrumarea artistului grafic Corina Drăgan, copiii vor conștientiza particularitățile diferitelor culturi, urmărindu-se identificarea elementelor comune și a interferențelor dintre acestea.  Printr-un proiect vizual colaborativ, cei mici vor ilustra grafic diversitatea culturală, rezultând un ansamblu de imagini complementare și totodată sugestive pentru ambianța interculturală.

În aceeași zi, Forumul Diversității Culturale invită publicul la Biblioteca Vie a Diversității, pentru un tip de lectură neconvențională: în loc de cărți, cititorii sunt invitați să „împrumute” reprezentanți ai minorităților naționale și ai noilor grupuri etnice din România, ale căror narațiuni au la bază elementele de cultură și tradiție etnică moștenite. Biblioteca Vie va funcționa ca o bibliotecă obișnuită: participanții aleg „cartea” pe care doresc să o citească pe baza catalogului de prezentare a bibliotecii. Lectura se va face prin dialog, cititorul având șansa de a-și satisface curiozitatea prin adresarea directă a întrebărilor, descoperind astfel un nou mod de a citi lumea.

Cea de-a doua zi a Forumului se va încheia în ritmuri muzicale printr-un concert susținut de Aida și noi. Aida este din Sarajevo, Mihai din Berlin, Dan și Bogdan din București, Ati din Santiago de Chile. Împreună, într-un show cu Glam Disco, Psychedelia, Gypsy, Funk, Drum’n’Bass, Balkan, Urban Folk, Rockabilly și Tango. Trupa veselă a întocmit un repertoriu care cuprinde melodii de toate felurile, de la hituri din vremea comunismului până la piese vechi din cultura romă, transpuse în tango și ska, amestecate cu folclor balcanic și pop latino-american.

Ultima zi a Forumului va debuta cu un atelier colaborativ susținut de Andrei Carcea prin design thinking pe tema Utilizării diversității culturale ca resursă în dezvoltarea comunităților. Atelierul va reuni reprezentanți ai instituțiilor publice, ai organizațiilor nonguvernamentale, precum și ai minorităților din București, urmărind ca, printrun proces de analiză și generare de idei să elaboreze soluții adecvate nevoilor actuale ale unei societăți interculturale. Participanții la acest atelier contribuie cu perspective complementare în ceea ce privește diversitatea culturală, dezvoltând împreună soluții interdisciplinare care pot fi implimentate în viitor în cadrul activității lor. Prin utilizarea design thinking-ului, atelierul va oferi o nouă perspectivă asupra diversității culturale, care poate duce la creșterea gradului de colaborare dintre diferiții factori interesați.

Participanții la Forum sunt invitați, atât sâmbătă, cât și duminică, să participe la trei tururi de redescoperire a Bucureștiului. Ideea tururilor este de identificare a interferențelor culturale ilustrate arhitectural prin clădiri reprezentative pentru diferite culturi. Aceste construcții sunt răsfirate printre blocuri construite în perioada comunistă, clădiri contemporane sau printre parcuri și creează o imagine mozaicată specifică Bucureștiului. Tururile includ mai multe obiective care au ca scop facilitarea contactului participanților cu  spații reprezentative cum ar fi Muzeul Culturii Romilor sau  diferite lăcașe de cult, ca Templul Coral, Biserica Anglicană sau Biserica Grecească.

Emilia Pirscoveanu
Emilia Pirscoveanu
” Un om care dobândeşte capacitatea de a intra în deplină posesie a propriei sale minţi poate să ia posesia oricărui alt lucru, pe care este îndreptăţit să-l posede”. Dale Carnegie
RELATED ARTICLES

Most Popular