luni, ianuarie 17, 2022
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipMolnar Mihaly tratează afecțiunile coloanei vertebrale prin chiropractică - „Rezultatul este sigur”

Molnar Mihaly tratează afecțiunile coloanei vertebrale prin chiropractică – „Rezultatul este sigur”

Ai un job full-time care presupune munca în fața unui computer? Îți petreci ziua prin amfiteatre și săli de seminar în cadrul unei facultăți? Te fură serialele ore în șir? Verificarea rețelelor de socializare a devenit o activitate non-stop? Majoritatea tinerilor vor răspunde afirmativ măcar la una dintre întrebările de mai sus datorită stilulul de viață sedentar devenit ”la modă” în rândul acestora. Din nefericire, dacă te regăsești în oricare dintre scenariile de mai sus, coloana ta vertebrală este în pericol.

Cu gândul la sănătatea generațiilor juvenile, Molnar Mihaly, chiropractor la clinica Chiromedica Health & Wellness Center din Cluj-Napoca, a explicat cum poate să vindece afecțiunile caracteristice tinerilor din ziua de azi și a revelat viciile posturale ale acestora.

 

Ce înseamnă terapia prin chiropractică, așa, pe înțelesul tuturor, și cum are ea loc?

Chiropractica este o terapie alternativă, manuală, care presupune efectuarea unor manipulări specifice pe segmentele osoase, în special la nivelul coloanei vertebrale, ce au drept scop tratarea tulburărilor mecanice ale sistemului musculo-scheletal. Mai pe înţelesul tuturor, chiropractorul efectuează diferite elongaţii şi torsiuni(n.r. răsuciri) pentru a obţine aliniamentul vertebral sau articular.

Iniţial, pacientul beneficiază de o consultaţie şi un examen fizic amănunţit, în urma căruia chiropractorul va determina dacă pacientul poate beneficia de tratament. În unele afecţiuni este recomandat ca pacientul sa aibă o radiografie sau un examen RMN. După identificarea problemelor şi excluderea contraindicaţiilor, se va trece la tratamentul propriu-zis, care va începe cu un masaj de detensionare a musculaturii, urmat de manipulările specifice acestui tratament. În urma tratamentului pacientul primește exerciţii de gimnastică medicală pentru zona tratată şi sfaturi de urmat în privinţa prevenirii reapariţiei problemelor.

 

Ce afectiuni ați întâlnit cel mai des în rândul tinerilor?

 La adolescenţi afecţiunile specifice sunt cifozele (n.r. deformație care duce la o proeminență dorsală – cocoașă) şi scoliozele (n.r. deviația laterală a coloanei vertebrale). După această vârstă din ce în ce mai des întâlnim afecţiuni ca discopatia (n.r. afecțiuni ale discurilor vertebrale), sau chiar diferite stadii ale herniei de disc.

 

Care sunt cauzele principale care provoacă afecțiuni în rândul tinerilor (15-35 de ani)? Care sunt obiceiurile nesănătoase ale tinerilor care provoacă aceste afecțiuni și cum le pot depăși aceștia (de exemplu: statul pe scaun într-o poziție greșită)?

Photo Source: http://www.ancasterchiropractor.com/is-sitting-bad-for-your-back/

Experienţa spune că cele mai importante cauze a problemelor de spate sunt lipsa de mişcare și stilul de viaţă sedentar. Din păcate, tinerii, în prezent, sunt prea puţin motivaţi pentru mişcare. Ei trăiesc de cele mai multe ori în spaţiul virtual, petrec foarte mult timp așezați şi, astfel, musculatura spatelui slăbeşte progresiv și nu mai susţine coloana vertebrală. Ca urmare, mai ales în perioada de creştere, apar diferitele deformări ale acesteia: cifoza sau scolioza.

O altă problemă este, de exemplu, greutatea ghiozdanelor pe care le poartă adolescenţii pe spate, sau obiceiul de a purta ghiozdanul numai pe un umăr. De asemenea trebuie amintită postura din băncile şcolare. Tinerii au tendinţa de a sta cu capul aplecat înainte şi umerii căzuţi în faţă. Această postură se repetă şi acasă în timp ce folosesc telefonul, tableta sau laptopul. Toate acestea duc la deformarea coloanei vertebrale, care trebuie tratată ca atare din timp deoarece, odată cu finalizarea creşterii și apariția maturităţii osoase, acestea se pot corecta foarte greu.

Soluţia, în primul rând constă în atenţia şi grija părinţilor, care trebuie să îi îndemne la mişcare, sport, să urmărească postura copilului, şi de asemenea este foarte important ca mai ales în perioada de creştere, să meargă alături de copil la un specialist pentru câte o evaluare periodică.

După ce tinerii încep să lucreze, există două situații în care aceștia ne cer ajutorul. Prima situație este reprezentată de tineri care lucrează în domenii în care depun efort fizic sau ridică greutăţi mari. A doua situație este reprezentată de tineri care lucrează în domenii în care stau multe ore pe scaun, fără activitate fizică. Ambele cazuri duc la afectarea prematură a discurilor intervertebrale, astfel apar discopatiile şi diferitele stadii ale herniei de disc.

 

Cât de eficientă este chiropractica?

Chiropractica este deosebit de eficientă în tratarea afecțiunilor coloanei vertebrale şi nu numai, întrucât ea acţionează asupra cauzei mecanice, şi nu numai asupra simptomelor, astfel rezultatul este sigur şi de lungă durată.

 

Ați avut cazuri grave la tineri? Ați reușit să le remediați cu ajutorul chiropracticii?

Din păcate am întâlnit numeroase cazuri grave şi în rândul tinerilor, când scolioza a fost descoperită doar într-un stadiu avansat. Diferite accidente sportive și posturi vicioase la locul de muncă, alături de cele mai dese situaţii apărute aşa cum am mai amintit, ca urmare a stilului de viaţă sedentar, duc deja, la vârsta de 23-30 de ani, la aparitia unor hernii de disc, care în concepţia noastră sunt cazuri grave.

La pacienţii tineri putem să obţinem cele mai bune rezultate, întrucât nu există afecţiuni asociate, vindecarea, regenerarea corpului este mai rapidă.

 

Există riscuri în cazul urmării unei terapii de chiropractică?

Deoarece pentru a putea fi practicată această terapie necesită din partea terapeutului cunoștințe vaste de anatomie, biofizică, biomecanică, fiziologie şi fiziopatologie, aceasta nu reprezintă riscuri. Chiropractorul întotdeauna ia în considerare afecţiunile asociate, astfel pacientul este în deplină siguranţă.

 

Cum pot știi tinerii că e cazul să viziteze un specialist? Există semne care ar indica o problemă la coloana vertebrală sau articulații?

Aşa cum am mai amintit, în cazul adolescenţilor, în primul rând, părinţii trebuie să fie atenţi: să urmărească postura (umerii căzuţi în faţă, un umăr mai jos decât celălalt, un omoplat mai proeminent decât celălalt, bazinul asimetric, etc.), să nu ignore faptul că un copil se plânge de durere de spate. Acestea sunt semne care necesită controlul unui specialist.

În cazul adulţilor, semne de alarmă sunt dureri persistente, dureri care nu dispar după repaus,  dureri care radiază în membrele superioare sau inferioare, amorţeala acestora. Toate acestea pot fi semnele unei afecţiuni discale, cate trebuie tratate cât mai din timp.

 

Cam în ce zonă se situează prețul unei ședințe de terapie?

Consider că preţul şedinţei este unul accesibil, iar în cadrul clinicii oferim diferite pachete de tratament care oferă reducere pentru cei interesaţi. De asemenea pacienţii fideli, care vin la şedinţe de întreţinere, sunt recompensaţi cu reduceri şi chiar cu ședințe gratuite.

Așadar, dacă simțiți durere în zona coloanei vertebrale sau observați o deformație a acesteia, consultarea unui chiropractor este o idee foarte bună care vă poate scăpa de afecțiunile avute și poate preveni complicațiile ulterioare.

Claudiu Pophttps://www.unfoldtoday.com
Fondatorul Unfold Today și Euromanian.com.
RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular