Lacune de adevar – mituri

  0
  231

  miiittt

  ,,Mitul nu este nimic mai mult decât o bârfă antică.” (Stanislaw Jerzy)

  Fragmente substanțiale ale vieții noastre sunt patronate de mituri. Fie că le-am auzit întâmplător ori ne-au fost ,,predate” ca  literă de lege, în lipsa veridicității demonstrate, ele rămân în istorie; iar istoria este încărcată de fel de fel de mituri, idei pe care nu le-am aprofundat niciodată pentru a le desluși justețea.

   

  Walt Disney l-a desenat pe Mickey Mouse

  Oh, cine nu-l cunoaște pe simpaticul Mickey? Imaginea lui, puternic mediatizată, duce imediat cu gândul la binecunoscutul Walt Disney. Altfel nici că se poate, doar este creditat lui. Puțini știu, insă, ca Disney nu era un talent artistic, așa că Mickey a fost viziunea creatorului principal de animații pentru Disney, Ub Iwerks. Din fericire pentru el, Iwerks a fost cunoscut ca cel mai rapid realizator de animații. El a animat, de unul singur, primul film scurt al lui Mickey, Plane Crazy (1928), în numai două săptămâni. (Ceea ce înseamnă cam 700 de desene pe zi.) Dar sa-i acordăm credit si lui Walt Disney – atunci când filmele cu sunet au început, mai târziu în acel an, el a interpretat vocea lui Mickey.

   

  Shakespeare a scris Hamlet

  William Shakespeare este, în general, cunoscut ca cel mai mare dramaturg care a trăit vreodată, chiar dacă cele mai multe dintre piesele sale nu erau originale, ci adaptări ale poveștilor anterioare. ,,Tragedia lui Hamlet, Prințul Danemarcei” (1603), una dintre cele mai faimoase scrieri, s-a bazat pe o poveste scandinavă veche. Dar chiar dacă aceasta nu a fost versiunea originală a poveștii, putem afirma cu siguranță că a fost cea mai bună.

  Thomas Edison a inventat becul cu incandescență

  Thomas Edison este cunoscut ca cel mai mare inventator din lume. A realizat  1093 de brevete, care încă ne uimesc, un secol mai târziu. Uluitor, cu excepția unui singur lucru: el nu a inventat cele mai multe dintre ele. Unele au fost opera tehnicienilor săi anonimi – și cea mai faimoasă invenție a sa, becul cu incandescență, nici măcar nu a aparținut laboratorului său. Patru decenii înainte de nașterea lui Edison, omul de știință englez Sir Humphry Davy a inventat  arcul iluminator (folosind un filament de carbon). Timp de mulți ani, numeroși inovatori au încercat îmbunătățiri pe baza modelului lui Davy. Singura problemă: nimeni nu putea să-l facă să lumineze pentru mai mult de douăsprezece ore înainte ca filamentul să se rupă. Realizarea lui Edison a fost de a găsi filamentul corect, care luminează zile în șir.

  Eva a mâncat un măr otrăvit

  Un proverb spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță, dar acestui fruct i s-a facut, totodată, și o publicitate negativă, fiind considerat ,,fructul oprit” din care a gustat Eva în Grădina Edenului, făcând astfel viața dificilă pentru noi toți. Cu toate acestea, nicăieri în povestea biblică a lui Adam și a Evei nu este un măr menționat. Acesta este pur și simplu numit ,,fructul pomului care este în mijlocul grădinii” (Geneza 3:03). OK, el ar fi putut fi un măr, dar ar fi putut la fel de bine să fi fost o caisă, un mango, sau orice alt tip de fruct.

   

  Newton a descoperit gravitația după ce un măr l-a lovit

  Pentru a rămâne in același domeniu, să ne amintim de celebrul mit care ne spune cum a fost gravitația descoperită cu ajutorul unui… măr. Sir Isaac Newton stătea liniștit sub un copac, își vedea de treaba lui, atunci când un măr a căzut fix în capul lui. Bine că i-a servit drept sursă de inspirație, altfel săracul măr avea parte, din nou, de o publicitate nu tocmai bună! Păcat că, cel mai probabil, nu s-a întamplat niciodată. Povestea a fost publicată pentru prima dată într-un eseu de Voltaire, la mult timp după moartea lui Newton. Înainte de asta, nepoata lui Newton, Catherine Conduitt, a fost singura persoană care a spus vreodată povestea. Era aproape sigur o invenție.

  Surse fotografii: www.dolphinwatercare.com

  Surse: www.writespirit.com si www.portal-info.ro