Mituri și adevăruri despre menstruație

0
8

De când lumea, menstruația este un subiect tabu. Din păcate, chiar și în zilele noastre nu prea se vorbește deschis despre menstruație. Încă sunt familii în care este un subiect de neabordat, deși este unul dintre cele mai firești evenimente din viața unei femei. Vorbim deschis despre spălatul pe dinți, despre pieptănat, dar mai rar despre menstruație. Poate tocmai de aceea au apărut atâtea mituri despre menstruație. Aș putea spune că din fericire nu trăim într-o regiune în care, pe perioada menstruației, femeile sunt izolate de restul familiei, așa cum se întâmplă în Nepal, dar totuși avem și noi destule mituri.

Haideți să le luăm pe rând și să vedem împreună care este adevărul.

1. Nu poți rămâne însărcinată dacă ai contact sexual neprotejat în timpul menstruației!

Fals. Deși probabilitatea unei sarcini nedorite după un contact sexual neprotejat în timpul menstruației este aproape de zero, totuși nu este imposibil. Spermatozoizii trăiesc în medie 3-5 zile, dar unii supraviețuiesc și până la 7 zile, ceea ce înseamnă că există destul timp să apară ovulația și astfel o sarcină. Așa că fie nu ai contact sexual neprotejat, fie folosești un mijloc de contracepție, dar în niciun caz nu te baza doar pe probabilități.

2. Băile fierbinți nu sunt recomandate. Sau mai grav, nu ar trebui să te speli pe păr sau să faci baie în cadă în timpul menstruației.

3. Repausul la pat este obligatoriu

4. Ciclurile menstruale neregulate sunt dănătoare sănătații

5. Menstruațiile trebuie să fie la 28 de zile

6. Durerea în timpul menstruației este normală și trebuie să te obișnuiești cu ea

7. Folosirea tampoanelor poate duce la dezvirginare

8. Dacă nu fac pauza în utilizarea anticoncepționalelor hormonale orale îmi dăunează sănatații

9. Femeia este impură în timpul menstruației. Nu are voie să intre în lăcașuri de cult, nu are voie să gătească, nu are voie să atingă plante

10. Toate femeile au sindrom premenstrual. O femeie iritată, nervoasă este sigur înainte sau în timpul menstruației

Articolul este scris de Dr. Alina Bușan-Pîrvoiu, Medic specialist Obstetrică-ginecologie, și vine în continuarea și susținerea proiectelor coordonate de către Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală – Talk for Youth și Vorbește-mi despre ce nu se vorbește – și este finanțat de Surecheck

Articolul face parte dintr-o serie de 24 de articole de specialitate scrise de psihologi și de medici ginecologi.

STAY TUNNED!