Sursă foto: www.globalamend.com

Într-o lume în care cel mai de preț lucru este frumusețea și aspectul fizic, se nasc inevitabil mituri care nu fac altceva decât să înrăutățească situația. Aceste mituri hrănesc ideea conform căreia există anumite tratamente-minune care ne vor ajuta să avem un corp minunat, care ne vor scăpa de riduri și de acnee, care ne vor face mai frumoși.

Deși poate de multe dintre ele suntem deja conștienți, cădem în plasa lor și suntem tentați să le încercăm deși ele nu-și vor îndeplini aproape niciodată promisiunile. În momentul în care observăm cu dezamăgire că aceste mituri nu dau rezultatele promise, ne întristăm, ne desconsiderăm, tindem să ne criticăm și astfel se ajugem la o stimă de sine scăzută și la lipsă de încredere în propria persoană.

Industria de beauty este o industrie care supraviețuiește și înregistrează profit de pe urma nesiguranței și neîncrederii în noi înșine. Ni se spune de la vârste fragede că anumite trăsături reprezintă defecte. Ni se spune că celulita e cel mai mare dușman pe care o femeie îl poate avea, ni se spune că acneea trebuie neapărat ascunsă cu make-up, ni se spune că nu suntem suficient de buni și de frumoși până nu scăpăm de aceste așa-zise imperfecțiuni.

Nu ni se spune din păcate că educația poate fi cea mai de preț carte de vizită a unui om, nu ni se spune că frumusețea se poate număra și în cărțile citite, ci nu doar în kilogramele cântărite, nu ni se spune că e ok să avem defecte și să ne simțim la fel de frumoși, la fel de demni de iubire.

De ce nu ni se spun toate lucrurile astea? Pentru că nu ar mai exista profit. Dacă toată lumea ar fi mulțumită cu sine, cine ar mai cumpăra creme anticelulitice, cine ar mai face operații estetice? Ni se promit tratamente care ne vor reda din nou zâmbetul pe buze, care ne vor schimba viața.

„Scapă de celulită în doar 15 zilele folosind această cremă!”. Adevărul este că nimeni nu poate scăpa definitiv de celulită. Celulita înseamnă că între țesut și piele sunt acumulate depozite de grăsime, care există indiferent de greutatea unui om. Până și modelele au celulită.

Sursă foto: pinterest
Sportivii de asemenea.
Sursă foto: www.diariolasamericas.com
De ce? Pentru că este ceva normal, pur omenesc. Din această cauză tratamentele pentru celulită fac parte din categoria mituri.

Celulita poate fi ameliorată prin mult sport și mâncare sănătoasă. Pot ajuta și masajele și cremele anticelulitice, dar într-o mică măsură. Este important să ne concetrăm pe a fi sănătoși, nu slabi și fără celulită.

Multe alte mituri de frumusețe sunt legate de acnee și despre cum trebuie să scăpăm neapărat de ea. Sigur ai auzit și tu câteva, cel cu pasta de dinți care usucă coșurile, cel cu usturoi, cu suc de roșii etc. Adevărul este că niciunul dintre aceste mituri de frumusețe nu funcționează. Acneea este o afecțiune medicală, care poate avea cauze diverse: de la stres și dereglări hormonale la sebum în exces și multe altele.

Acneea poate fi tratată numai sub îndrumarea unui medic dermatolog, nu după ureche. Tratamentele găsite pe internet sau din alte surse nesigure pot chiar să înrăutățească situația. Pasta de dinți de exemplu conține mentă, care va irita și inflama coșurile. Situația se aplică și celorlalte mituri apărute de-a lungul timpului. Nu funcționează și pot avea efecte adverse foarte periculoase.

Sursă foto: www.thelala.com

Singura soluție în tratarea acneei este consultarea unui medic specialist, care este singurul în măsură să prescrie un remediu.

Alte mituri de frumusețe foarte populare sunt legate de lupta cu kilogramele în plus. Toată lumea își dorește să cântărească mai puțin, dar cu toate astea nu am văzut niciodată cozi la sălile de sport. Din ce motiv? Datorită ceaiurilor-minune care ard grăsimi instantaneu, datorită corsetelor și gadgeturilor care „ajută” în procesul de slăbire.

Mituri, mituri, mituri. Nici un ceai nu va da rezultatele promise de unul singur. Nimeni nu a slăbit și nu va slăbi niciodată doar consumând un anumit tip de ceai. Da, ele pot ajuta, pot accelera arderile, pot ajuta în procesul de digestie, având efect laxativ, însă nu vor arde kilograme. Același lucru se aplică și cu celelalte metode de slăbit.

Fără sport și fără un regim alimentar sănătos și complet, nu se slăbește. Nu trebuie să ne înfometăm, nu trebuie să ținem diete sau să purtăm corsete care ne vor subția talia. Trebuie doar să mâncăm sănătos și să facem sport regulat. Așa se slăbește.

Industria de beauty și-a dat însă seama că nu mai avem timp să facem sport, că nu mai avem motivația necesară pentru a mânca sănătos, așa că a găsit alternative. Alternative ușor de digerat care par să ne facă viața mai ușoară, dar care din păcate nu funcționează. Cine nu și-ar dori să stea seara în pat și să savureze o cană de ceai care arde grăsimile? Din păcate lucrurile nu funcționează așa.

Sunt doar minciuni și speranțe false care aduc un profit imens industriei de beauty. Charles Revson, fondatorul firmei de cosmetice Revlon spunea la un moment dat  „In the factory we make cosmetics in the store we sell hope”, ceea ce se traduce prin „În fabrică facem cosmetice, în magazine vindem speranță.”

Sursă foto: www.shape.com

Mare dreptate avea, nu credeți? Pe asta se bazează întreaga industrie de beauty. Ei vând speranță. Speranța că vom arata mai bine, speranța că vom fi mereu tineri, speranța că vom fi mereu frumoși. Scopul lor nu este de a vinde produse care chiar funcționează, pentru că nu așa fac ei profit.

Dacă acel ceai chiar ne-ar ajuta în procesul de slăbire, de ce am mai recurge la intervenții chirurgicale, de ce am mai cumpăra creme anticelulitice? Mereu vor fi variante care ne vor promite frumusețe veșnică, dar tristul adevăr este că ele nu vor funcționa aproape niciodată.

Ar trebui să nu-i mai lăsam să ne vândă speranță. Să conștientizăm șirul de promisiuni false în care ne aflăm și să spunem stop. Să devenim propria noastră speranță. Noi suntem singurii care putem defini ceea ce înseamnă frumos pentru noi. Noi suntem cei care putem să luăm măsuri pentru a atinge acel frumos.

Mituri de beauty vor exista mereu pentru că fără ele ar muri o industrie foarte profitabilă. Trebuie să avem grijă cu ele, să conștientizăm și să realizăm că ceea ce sună prea frumos pentru a fi adevărat este în 99% din cazuri o minciună. Puterea alegerii e în mâinile noastre. Ne mai trebuie doar puțină încredere în noi și în curând nu vom mai avea nevoie de nimeni pentru a ne spune ce este frumos și ce nu este.

Găsiți ultimul meu articol aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here