sâmbătă, iulie 20, 2024
Recrutare IQool
AcasăMirela Retegan, fondatoarea "Gașca Zurli", despre cum a afectat-o pandemia: "95% din...

Mirela Retegan, fondatoarea „Gașca Zurli”, despre cum a afectat-o pandemia: „95% din business s-a dus în cap. Am luat-o de la capăt, ne-am reinventat”

Mirela Retegan, fondatoarea celui mai mare teatru privat de copii din România, Gașca Zurli, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat pentru IQool, despre cum și-a transformat visul în realitate, despre pasiuni, dar ne-a dezvăluit și cum a reușit să-și țină afacerea în picioare în pandemie, o perioadă extrem de grea pentru cei mai mulți antreprenori.

Ce face Mirela Retegan într-o zi obișnuită?

Mirela Retegan e tot Mirela Retegan și într-o zi oarecare, și într-o zi în care are întâlniri de business, ședințe foto, filmări. Dacă nu sunt într-una din situațiile enumerate mai devreme, mă bucur de orice zi, de o carte bună, de o ceașcă de ceai, de un film, mă plimb sau mă văd cu prieteni și oameni dragi.

De unde a venit ideea pentru Gașca Zurli?

Gașca Zurli s-a întâmplat natural. Îmi plac copiii de când mă știu. Când eram mică visam să devin educatoare, apoi, când am mai crescut mi-am dorit să fiu actriță. Nu mi-a ieșit niciuna, nici alta, dar cumva, prin tot ceea ce fac eu, am ajuns pe scenă. Gașca Zurli a venit ca o nevoie reală a părinților de conectare cu copiii lor. Mergeam cu Maya când era mică la spectacole de teatru pentru copii și o vedeam cum nu înțelegea nimic, mai mult, o derutau. Zurli a apărut ca o nevoie a mea, în primul rând, de a-i explica ei lumea înconjurătoare, într-un limbaj pe sufletul ei. 

Cum ați transformat joaca în business?

S-a intamplat natural. Fiecare crestere necesita o si mai buna organizare. Si incet incet am inteles ca am nevoie de oameni, oamenii de salaii, salariile sustinute in fiecare luna….a fost  foarte multă muncă, nu am forțat niciodată nimic și am acceptat toate lucrurile care mi s-au întâmplat. Am luat toate provocările și lucrurile mai puțin frumoase și le-am transformat în ceea ce azi vedeți pe micile ecrane, pe scenă, pe youtube, in aplicatie.

Care a fost cel mai mare turneu Zurli de până acum?

Cel mai mare a avut 30 de reprezentatii… cel aniversar, de 10 ani. Am ajuns atunci în aproape toată România, în doar câteva săptămâni. A fost momentul în care am decis să mergem cu spectacolele în săli de sport, în spații mult mai mari decât ce eram noi obișnuiți, cu o desfășurare de forte fantastică, cu scene imense și lumini. Și de atunci am tot crescut, am îndrăznit mai mult, am riscat și am reușit să aducem în săli sute de mii de părinți și copii. 

Cine compune cântecele pentu spectacole?

Eu scriu versurile tuturor cântecelor Zurli. Majoritatea melodiilor sunt compuse de Cornel Sorian, dar lucrăm și cu Mihai Alexandru și Marius Aștilean.

Cât de multa pregătire se ascunde în spatele unui spectacol?

Sunt cateva luni, cu foarte multe ore de repetiții, întâlniri cu colegii mei, cu oamenii din staff, din producție și de la tehnic. Totul se pune la punct în cele mai mici detalii. Se muncește enorm. Dar se muncește cu bucurie, pentru că am reușit să adun în jurul meu acei oameni care iubesc ceea ce fac, de la actorii care dau viață personajelor pe scenă, la oamenii din spatele unui spectacol, colegii și colaboratorii care nu se văd.

În ce mod a afectat pandemia business-ul cu Gașca Zurli?

Gândiți-vă că a venit contabila într-o zi să-mi spună că 95% din business s-a dus în cap. 95% din cifra de afaceri! Practic, în plină pandemie, am luat-o de la capăt, ne-am reinventat și am reușit să transformăm o situație foarte urâtă în ceva bun și frumos din care am avut doar de câștigat. Am ținut rândurile acolo, am fost prezenți în fiecare zi pentru părinți și copii, ne-am asumat rolul și am venit în sprijinul lor cu idei de jocuri și activități de făcut cu cei  mici acasă. Am muncit în pandemie cât nu am muncit în ultimii 5 ani de turnee. 

Ce v-a făcut să renuntati la meseria de jurnalist?

Nu am renunțat niciodată la jurnalism. Eu am în continuare o emisiune la radio, Antrenorul Părinților, o emisiune pentru părinți. Fac jurnalism sub o formă sau alta.  Scriu pe blog constant, scriu cărți și am tot felul de proiecte în zona asta.

Aveți in minte o carte pe care credeți că ar trebui să o citească orice persoană?

Nu am. Să citească fiecare ce crede că i se potrivește, ce-i încântă spiritul și  îi lumineză mintea.

Povestea cu scrisul de cărți cum a prins contur?

Am rămas la un moment dat fără emisiune la radio si am simtit nevoia să mă exprim. Am început să scriu pe blog. Apoi a apărut primul articol în Revista Tango. Și încet, încet a prins contur prima carte “Pledoarie pentru mami și tati”. Acesta a fost începutul

Dacă nu ar fi existat Gașca Zurli, cu ce s-ar fi ocupat Mirela Retegan astăzi?

Aș putea să fac orice cu aceeasi bucurie. Poate aveam o fabrică de nasturi si aș fi făcut toți oamenii să iubească nasturii și să le facă loc în viețile lor. Cred că orice aș face, aș face din inimă. Și când vine din inimă, e cu entuziasm. Când e cu entuziasm, e cu succes.

RELATED ARTICLES

Most Popular