Aflându-mă în mijlocul căutărilor de noi seriale și întrebând în stânga și-n dreapta ce să mai urmăresc (acum că a început vara și am mai mult timp liber), am descoperit mini-serialul Patrick Melrose. Nota 8,4 pe IMDb, apariție mai 2018, gen dramă, comedie neagră, Benedict Cumberbatch în rol principal și bazat pe o serie de romane englezești. Mi-am zis că merită să-i dau o șansă.
Despre ce e vorba?
Pe scurt și fără să dau spoilere, mini-serialul (are doar 5 episoade) face biografia unui englez bogat, Patrick Melrose, care ajunge dependent de heroină și alcool în urma traumelor suferite în copilărie. Un tată abuziv, care considera că educația trebuie privită ca o luptă pentru supraviețuire (dacă un copil a supraviețuit lucrurilor pe care le-a trăit la o vârstă fragedă, atunci va supraviețui oricărei situații din viitor) și o mamă neglijentă, alcoolică, care nu iese din cuvântul soțului. Trăind într-o astfel de familie, te întrebi ce o să se întâmple cu Patrick. Ce va deveni? Va fi sau nu influențat de lucrurile demne de compasiune pe care le-a experimentat când era mic?
Ei bine, se pare că trecutul îl afectează în așa măsură, încât are deseori flashback-uri cu părinții și cercul lor de prieteni. Prin intermediul acestor amintiri, aflăm de episoadele intense pe care le-a trăit micuțul Patrick. Episoade care l-au marcat în copilărie și care par să-i fi compromis viitorul.
De ce merită vizionat?
„Patrick Melrose” este ecranizarea a cinci romane scrise de autorul englez, Edward St. Aubyn. New York Times le caracterizează ca fiind „unele dintre cele mai perceptive, amuzante și elegant scrise romane ale erei noastre”. Având în vedere aprecierile pe care le-au primit scrierile la nivel mondial, îți dorești ca serialul să se ridice la înălțimea acestora. În majoritatea cazurilor (dacă nu întotdeana) cartea bate filmul în ceea ce privește calitatea, suspansul, ș.a.m.d. N-am citit romanele lui Edward St. Aubyn, dar dacă se respectă regula de mai sus, cu siguranță merită citite. Pentru că serialul este absolut minunat și, fără doar și poate, merită vizionat.
Sincer, nu mă așteptam să-mi placă atât de mult. Spun asta fiindcă primul episod nu m-a atras în modul în care să-mi doresc din tot sufletul să vizionez mai departe. Din acest motiv am luat o mică pauză. Aveam așteptări prea mari, tocmai pentru că mi-a plăcut de la bun început ideea serialului. Începând cu cel de-al doilea episod, însă, pot spune că așteptările mele au fost mai mult decât satisfăcute. M-a captivat și astfel am terminat cele 4 episoade rămase într-o singură noapte.
Serialul e foarte intens. Dacă primul episod e mai mult amuzant decât serios, celelalte 4 au o încărcătură psihică mare încât te obosesc. Te simți extenuat/ă, dar într-un sens bun, pentru că trăiești intens odată cu personajul principal toate acele nedreptăți. Violența fizică și verbală, neglijența sunt promovate în căminul lui Patrick Melrose. Nu poate decât să ți se facă milă. Uneori, până la lacrimi. Din această cauză, dacă ar fi să descriu, printr-un singur cuvânt, întregul mini-serial aș spune „trist“. Dar e o tristețe pe care vrei s-o simți. Vrei, cumva, să continui vizionarea, fiindcă ai speranța că totul va fi bine. Că Patrick va scăpa de suferință.
Are toate caracteristicile unei comedii negre. Adică prezintă lucruri serioase și dureroase, considerate subiecte taboo și se bazează pe temele moarte și violență domestică, având și un umor subtil. Acțiunea din „Patrick Melrose” te face să râzi uneori și să te simți inconfortabil de cele mai multe ori. Prefer mixul acesta de sentimente într-un film sau serial. Asta îl diferențiază față de alte genuri pe care le vedem cu toții atât de des în lumea cinematografiei. Eu una m-am săturat de filme romantice, polițiste și comedii deloc amuzante, fără substanță. Te asigur, acest mini-serial are substanță (și nu doar din aceea etnobotanică). Din punctul meu de vedere are tot ce-i trebuie unui serial pentru a putea fi numit bun.
Să nu uit de jocul actoricesc. Benedict Cumberbatch este genial în rolul lui Patrick Melrose. La fel de bun este și Hugo Weaving (tatăl lui Patrick), actor cunoscut și pentru rolurile din Matrix, Lord of the Rings, The Hobbit.
Patrick Melrose are doar 5 episoade (improbabil să se realizeze un al doilea sezon în condițiile în care există 5 romane, iar fiecăruia îi corespunde câte un episod de serial), a câte 56-59 de minute. Unul dintre cele mai plăcute moduri de a-ți „omorî” 5 ore din viața ta.
Eu am urmărit serialul pe HBO GO, dar sigur îl găsești și pe alte platforme de filme.
sursă foto: legendario.org.