„Mincinoșii”, un altfel de roman

0
102
mincinosii

„Mincinoșii”, un altfel de roman, a captivat prin stilul său nu doar tinerii, ci și adulții.

„Bine-ați venit la minunata familie Sinclair.

N-avem niciun criminal.

N-avem niciun dependent.

N-avem niciun ratat.

Familia Sinclair e compusă din indivizi atletici, înalți și frumoși. Suntem democrați, cu avere, din tată în fiu.

Nu contează dacă unul dintre noi e îndrăgostit pană la disperare, absolut pană la disperare.

Atât de îndrăgostit încât trebuie luate măsuri la fel de disperate.

Nimeni n-are nevoie de nimeni.

Nimeni nu greșește vreodată.

Trăim, cel puțin pe durata verii, pe o insulă privată, în apropiere de linia de coastă din Massachusetts.

Poate că asta este tot ce trebuie să știți.”

Fraze scurte, declarative, dar în același timp emană un aer sofisticat care își pun amprenta încă de la început. Îți poți da seama imediat că familia descrisă pune accentul pe perfecțiune, este obsedată de păstrarea aparențelor. O obsesie bolnavă, aș putea spune.

„Nimeni nu are nevoie de nimeni. Nimeni nu greșește vreodată”, ar putea indica infatuarea, însă, în realitate, aceste cuvinte reprezintă fresca unei familii cu tradiție, iar tradițiile sunt puse mai presus de orice, mai presus chiar față de fericirea lor.

Este genul acela de carte care te poziționează la una dintre cele două extreme: fie o savurezi până la ultimul cuvânt, fie îți vine din toți rărunchii să îți strigi nemulțumirea și să îți exprimi dezaprobarea cu fiecare ocazie care se ivește.

Cadence, cea mai mare verișoară din tânăra generație Sinclair, Johnny, Mirren și Gat sunt patru tineri gata să rupă lanțul certurilor pentru avere, gata să lupte pentru libertatea lor. Însă viața este mult mai complicată, adolescența te împinge de multe ori la gesturi necugetate. Oricât de mare ar fi dorința lor de a se rupe de manipulările perfide ale adulților care le guvernează existența, se dovedește până la urmă faptul că viața bate filmul.

La o primă impresie, romanul este dominat de haosul cuvintelor aruncate neglijent pe hârtie. Narațiunea devine greoaie, ba chiar amețitoare întrucât trecutul și prezentul oscilează permanent. Sunt anumite secvențe care trebuie citite de două ori pentru a fi înțelese cu adevărat. Însă intriga, misterul care planează asupra personajelor, transformă această poveste într-una realmente captivanta.

Un secret întunecat schimbă cu totul percepția asupra vieții, asupra destinului celor patru tineri. Accidentul lui Cady este învăluit de necunoscut. Ceea ce s-a întâmplat în fatidica noapte este o tragedie la care nimeni nu s-ar fi gândit. O tragedie care te bulversează, te lasă fără cuvinte…

În presa internațională, romanul se bucură de recenzii pozitive. Spre exemplu, Wall Street Journal apreciază faptul că „Mincinoșii este un roman atât de captivant, obsedant, sofisticat… „. John Green, autor al romanului Sub aceeași stea, crede următoarele: „Șocant, de o frumusețe tulburătoare și foarte bine construit, Mincinoșii o să-ți rămână în minte pentru totdeauna.”

Însăși autoarea, E. Lockhart, a declarat că s-a inspirat din stilul remarcabil al lui Bronte.

Dacă vei citi acest roman atipic, cu siguranță că vei rămâne profund impresionat. Îl recomand călduros tuturor celor care vor să evadeze din rutina cotidiană.

sursa foto: descopera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.