fifty-shades-of-grey-short-filmNu de mult am aflat despre un roman erotic care cică a făcut furori printre aproape toate fetele, adolescentele, femeile în toată firea. Auzeam despre el de la vecine, de la prietene, auzeam vorbindu-se prin cafenele, în trafic. „50 shades of Grey” se afla pe buzele multor reprezentate ale sexului frumos, însă în mintea mea nu avea niciun efect la acel moment. Am dat fuga la librărie, am căutat „50 shades of Grey”, am cumpărat-o și am început să o citesc. Nu știu ce a avut cartea asta, care la început părea una obișnuită, dar încă din primele rânduri m-a captivat. În prima zi aproape că nu m-am dezlipit de ea, în a doua o luam cu mine peste tot, iar în a treia deja o terminasem.

Probabil că toate zvonurile astea cum că ar fi o carte genială m-a făcut să o savurez astfel la început, căci, sincer, cu cât înaintam în subiect și cu cât mă apropiam de final îmi părea că devine puțin cam plictisitoare.

La fel ca și personajul romanului, cartea ajunge într-adevăr să te domine. Cu un subiect încărcat de erotism, poate cu mult peste limita acceptată în alte romane declarate bestsellere mondiale, primul volum cel puțin, căci pe următoarele două nu le-am mai citit, te face efectiv să înnebunești în timp ce îl citești. Nu neapărat din cauza scenelor erotice descrise minuțios, ci mai degrabă din cauza personalității ascunse pe care Grey și-o dezvăluie treptat pe parcursul romanului.

Prezentat la început ca un tip atrăgător, cu un job de invidiat, o carieră de succes și un nume pe care atunci când îl pronunți spune multe, Grey se dovedește a fi exact opusul la ce te așteptai. Un tip care pune preț strict pe cariera sa, dur, autoritar, cu un suflet rece, bine ascuns în spatele unui trup de invidiat, Grey pare să nu trădeze nici un minim gest de dragoste sau afecțiune în ceea ce face.

Dincolo de masca de gentleman pe care o afișează în societate, în spatele ușilor închise, Grey se transformă într-un maniac al sexului, cu înclinații profunde spre sadomasochism. Dominatorul absolut caută în partenerele sale sclave care să îi satisfacă dorințele și care să îi pună în practică fanteziile.

Personajul feminin de aceeași importanță pe care o are și domnul Grey în roman este Anastasia. Studenta de 21 de ani ajunge să îl cunoască pe omul de afaceri putred de bogat cu ocazia unui interviu pe care aceasta îl ia în locul colegei sale de apartament, Kate. În urma întâlnirii cu Grey, Anastasia își dă seama cât de mult este atrasă de acest bărbat misterios și nu știe ce să facă. Dorește să își șteargă din minte imaginea lui perfectă, însă se dovedește a fi imposibil de realizat. Urmează schimburi de replici între cei doi, întâlniri neașteptate, și un avertisment din partea lui Grey. Acesta îi spune Anastasiei să stea departe de el, dar se întâmplă exact reversul. Atracția dintre ei este atât de puternică, încât îi conduce într-un joc în care niciunul dintre cei doi nu se mai recunosc pe ei înșiși. Grey începe treptat să aibă sentimente destul de profunde pentru Ana, mai mult sau mai puțin de natură sexuală, iar ea se îndrăgostește iremediabil.

Jocul erotic dintre ei ajunge să îi bântuie complet viața Anei, încât o rănește atât emoțional cât și fizic. Singurul bărbat din viața ei pare că o tratează ca pe un obiect, într-un joc în care limitele, valorile morale și sentimentale nu mai contează. Pasiunea pentru Grey de care este profund îndrăgostita o orbește pe Ana și o face să își dorească lucruri care par imposibile. Vrea să îl schimbe pe Grey, să pătrundă dincolo de suprafața dominatoare și de neînțeles a acestuia. Ca orice tânără, Anastasia vrea să își petreacă timpul alături de bărbatul pe care îl iubește, visează la lucruri romantice și nu la scene în care sclavia și controlul excesiv să o domine, oricât de tentante i s-ar părea astfel de lucruri.

Urmează să aflăm în următorul volum dacă Anastasia a reușit să îl schimbe pe bărbatul dorit sau dacă relația lor a rămas una la fel de zbuciumată, condimentată cu scene erotice fanteziste.

Cartea ascunde de fapt și povestea mai puțin plăcută prin care Grey a ajuns să aibă plăceri atât de ciudate în materie de sex, iar dincolo de erotismul care ne însoțește la fiecare pagina, romanul este plin de umor.

În urma multor critici și laude pe care le-am auzit legate de această carte, majoritatea femeilor au fost de părere că „50 shades of Grey” este o poveste care îți incită simțurile și care îți activează imaginația vrând, nevrând. În timp ce citești, te relaxezi, te amuzi, îți imaginezi în detaliu scenele descrise în toată splendoarea lor și în final oftezi cu un zâmbet larg și tâmp pe buze.

Romanul este într-adevăr un deliciu și pe bună dreptate că a fascinat femeile de toate vârstele, începând cu fetele de liceu și terminând cu mămicile.

Redactor: Mădălina Marin.

Sursa foto: 50sombrasdegrey.files.wordpress.com