Aglomerație, semafoare, grabă, vânt, ploaie. Suntem mereu într-o goană nebună, pe fugă, în căutare de ceva, mereu obosiți. Uităm de lucrurile mici de lângă noi, privim lumea într-un mod superficial și doar foarte rar, ne permitem momente în care să lăsăm toate grijile deoparte. Un mod prin care privești diferit anumite situații din viață, un joc devenit proiect global, a fost „Privește cerul”. Mesajul, devenit viral, apare inscripționat în toată capitala, pe ziduri, borduri, treceri de pietoni, vitrine de magazine.

Priveste-Cerulromaniapozitiva

Originea inscripțiilor se află în Paris, unde Grig, un român de 23 de ani, studiază filosofia. „Regarde le ciel” a luat naștere prin combinația unor idei provenite din modul de viață descris de filozofiile antice, care te fac să înțelegi diferit anumite situații, cu faptul că tânărul se afla într-o societate nouă, mai închisă în sine, însă din care lumea părea dornică să scape. Și să se reapuce de visat. Totul a fost gândit ca un joc, o contradicție care să provoace oamenii. Tânărul a vrut ca oamenii să uite de aspectele vieții lor artificiale, să dispară măcar pentru un moment din societate, să simtă cu adevărat că fac parte din cosmos și să privească cerul. Cerul îl consideră singura legătură comună dintre oameni, iar atunci când privești cerul, conexiunea sacră dintre simțuri și gânduri devine mai accentuată. Iar acea legătură nu poate fi exprimată decât prin artă, religie sau știință. Grig a ales arta.

PRIVESTE CERUL

Fiecare dintre noi creează „mesajul din spatele mesajului transmis”, pentru fiecare realitatea începe cu adevărat atunci când privește cerul și nu mai are nevoie de cuvinte. Reacțiile sunt diferite, cei mai mulți se miră datorită faptului că privitul orizontului, în locul pereților cu mesaje, este un lucru pe care ar fi vrut să îl facă în acel moment. Grig însuși s-a regăsit în ipostaza de a privi cerul și a avut intenția să dea sensuri diferite, de la om la om, unor locuri, deși a fost acuzat de vandalism. Grig a mizat pe umanitate: imediat după primele sale mesaje, pe ziduri au apărut și scrisuri care nu îi aparțineau, semn că i s-au alăturat și alții, care au simțit nevoia de a transmite mesajul și pozitivismul mai departe. Pe lângă susținători, inițiativa a stârnit și proteste. În București, mesajul a apărut pentru prima oară scris pe o trecere de pietoni, din cartierul 1 Mai.

Autorul nu-și asumă nimic, considerând că ceea ce faci în stradă, nu-ți aparține, mesajul și destinatarul fiind singurii care contează. Mereu a păstrat anonimatul, neavând nici pe conturile de socializare poze cu el.

regarde

Ne rătăcim în peisaje urbane, nu mai avem timp să admirăm universul și să comunicăm cu el. Poate, privind cerul, ne amintim de visele în care vrem să ne pierdem, ne alegem gândurile pe care vrem să le concretizăm. Fiecare percepe și deslușește mesajul după propriul cod interior. Visele sunt cele care dau sens existenței, iar realitatea ar trebui privită ca o continuarea a viselor, și nu invers, așa cum este de părere și Grig.

privestecerul2

Acum „Privește cerul” nu e gravat doar pe zidurile orașului, ci și în inimile locuitorilor.

sursa foto: www.bindiribli.ro