Mergem și noi la vot pe 16 noiembrie?

0
759

Nu știu dacă vă amintiți, dar acum două săptămâni a fost turul întâi de alegeri prezidențiale, la care au participat cam 50% dintre cetățenii cu drept de vot. De asemenea, nu știu dacă vi-l amintiți pe Ion, despre care v-am mai vorbit și atunci. Nu de alta, dar am din nou o povestioară cu Ion.

Ion a tot văzut în ultimul timp niște dezbateri cu iz democratic la televizor, unde un unul și un altul se războiau în replici mai mult sau mai puțin șmechere, documentate și usturătoare, (ne)încadrându-se în structura dezbaterii cu mare succes. De ce i-a văzut Ion? Fiindcă e în continuare campanie electorală și pe 16 noiembrie va fi turul al doilea de alegeri prezidențiale.

A râs Ion și a plâns, că a văzut tot felul de poze și a citit tot felul de articole despre acești candidați și e sincer nedumerit în legătură cu două lucruri: cu cine votează și, mai ales, dacă votează. Weekendul trecut a fost frig rău și nu știe sigur dacă să iasă duminica asta din casă doar ca să meargă să ștampileze o amărâta de hârtie care să fie introdusă într-o amărâtă de urnă, pentru ca mai apoi să îi fie numărat amărâtul de vot, alături de alte sute de amărâte de voturi, de niște amărâți de oameni. Plus că a auzit de o grămadă de oameni care au stat la cozi ca să voteze ore întregi… oare are rost să riște?

Să îi amintim lui Ion de ce e important să meargă la vot duminică (pe lângă motivele pe care i le-am expus aici). Ion este un tânăr de douăzeci și ceva de ani (poate să aibă și treizeci și un pic) și face parte dintr-un segment de populație care a refuzat, de-a lungul acestor două decenii și jumătate de sistem democratic în care trăiește, să iasă la vot. Prin urmare, strategiile celor care candidează pentru diferite funcții (primar, parlamentar, europarlamentar, președinte) îl ocolesc aproape cu desăvârșire pe Ion. De ce? Pentru că un candidat vrea să impresioneze pe cel de care e sigur că iese la vot, iar Ion nu se încadrează în segmentul respectiv.

Cu alte cuvinte, dacă vrem noi, ăștia de-o seamă cu Ion, să ne bage cineva în seamă în viitorul apropiat, trebuie să ieșim din casă duminică și să participăm la vot, pentru că politica se face pentru cei care se implică. De ce credeți că (aproape) în fiecare prag de alegeri se vorbește de măriri de pensii? Pentru că pensionarii ies la vot, de-aia.

Pe lângă asta, e mișto să ieși la vot, e un trend. Toți oamenii mișto vorbesc despre vot. Tot internetul e plin de campanii care promovează votul. Nu știi cum te întâlnești cu Chirilă sau cu Andi Moisescu la urne.

Ion cred că merge la vot, poate se întâlnește cu Inna (îi place mult Inna). Eu mă duc la vot, că am simț civic și că mi-am dat întâlnire cu toți tovarășii acolo și apoi ieșim la o bere (sunt din provincie și pot să votez unde vreau în București). Nu vii și tu cu noi?

sursă foto: Forumul Tinerilor din România