Specialist în neurostimularea creierului sau robotul- noul asistent în sala de operații, robotul cu medicamente, patul smart- noul brancadier și ajutor al medicinei, tehnicienii dentari și noul program de design 3D, sunt doar câteva dintre conceptele pe care cândva le consideram futuriste, dar care astăzi prind tot mai mult contur în viața reală.
E dovedit: tehnologiile digitale în sănătate evoluează într-un ritm fulgerător.Terapiile genice, tipărirea 3D a organelor umane, biopsiile lichide, operațiile asistate de roboți devin mai sofisticate pe măsură ce trece timpul. Progresele tehnologice afectează nu numai medicina clinică ci și percepțiile și atitudinile comunității față de sănătate, față de stilul de viață și ce înseamnă să fii sănătos.
Domeniul medical are ca challenge să pună în aplicare procese inovatoare cu înțelepciune pentru a trece la noua paradigmă din sistemul medical. Acesta va funcționa ca un ecosistem, în care toate entitățile din domeniul medical vor fi puternic interconectate și unde pacientul va juca un rol deosebit de important în monitorizarea stării lui de sănătate.
Abordarea colaborativă, multidimensională ce implică furnizarea de asistență medicală și socială axată pe experiența și performanțele pacientului descrie poate cel mai bine ce înseamnă medicina personalizată. Îngrijirea centrată pe pacient care devine puternic empatică și respectuoasă față de pacient, se concentrează pe abilitarea pacienților cu încredere în cunoștințele și experiența în gestionarea și optimizarea sănătății lor.
Conectarea noilor tehnologii din domeniul sănătății devine un instrument extraordinar de diagnosticare care necesită un nou tip de gândire. Este o gândire ce reflectă dorința de a se angaja într-un mediu în continuă evoluție, în care cât mai multe informații, cunoștințe, rezultate sunt corelate și conectate înspre binele pacientului.
Despre cum va arăta Medicina în viitorul apropiat în ochii generației Y au discutat și participanții la proiectul Medicina 20/30 UVT -UMFT Timișoara.
’’O Altfel de Experiență Educațională’’ se poate numi acest proiect Medicina 20/30 UVT -UMFT Timișoara, un program intensiv educațional al cărui design a dorit să reunească minți agere și curioase ale studenților de la mai multe specializări din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara și Universității de Vest Timișoara.
Timp de o săptămână, studenți de la masterul Managementul Resurselor Umane, FEAA UVT (coordonator program: Conf. Dr. Abrudan Denisa) și studenți de la masteratele Management Educațional Sanitar și Responsabilitatea Juridică a Personalului Medical (director programe: Prof. Dr. Ramona Amina Popovici), studenți de la Facultatea de Medicină și de la Facultatea de Medicină Dentară au lucrat în echipe virtuale la rezolvarea challenge-ului CARE VA FI VIITORUL PROFESIILOR MEDICALE PÂNĂ ÎN 2030, challenge lansat din partea CEO-ului Clinicilor MEDICI’S, domnul Adrian Bădescu.
După prezentarea activității clinicilor MEDICI’S, studenții și masteranzii au fost alocați in 5 echipe mixte a căror misiune avea să găsească răspunsul la întrebări precum: Cum va arăta viitorul pe piața muncii? Ce joburi în domeniul medical vor apărea? Ce joburi vor dispărea?
Folosind pentru ședințele virtuale diferite canale de comunicare care să suporte screen-sharing-ul inclusiv pentru prezentări, tinerii au dovedit că spațiul virtual este un excelent mijloc de conectare, iar această experiență în online este o modalitate inovatoare de învățare, de colaborare care oferă accesibilitate maximă la membrii echipei și flexibilitate în modul de lucru.
La finalul celor 7 zile, cele 5 echipe mixte au venit cu câteva noi soluții pentru viitorul medicinii, demonstrând un mindset inovativ în modul in care ar putea să reacționeze atât societatea cât și lumea medicală pentru a se adapta la noile schimbări impuse de globalizare și digitalizare.
Merită felicitate toate echipele implicate in acest proiect interdisciplinar, fiecare dintre ele fiind la înălțime!
Putem spune că prin diversitatea și modul în care s-au implicat în oferirea de soluții, proiectul HRM MEDICI’S CASE STUDY este un excelent proiect pilot educațional care merită permanentizat.
Inițiator și Coordonator Proiect din partea FEAA UVT- Conf. Dr. Denisa ABRUDAN; Coordonatori Proiect din partea UMFT Prof. Dr. Ramona Amina POPOVICI, Șef lucrări Dr. Stela IURCIUC, Șef lucrări Dr. Cristian VLAD, coaches- Dr. Raluca COSOROABĂ, Dr. Alina TĂNASE din partea UMFT.
Doar câteva reacții din partea celor ce au făcut ca acest proiect să fie unul de succes:
Adrian BĂDESCU, CEO CLINICILE MEDICI’S
“Medicina 20/30: CARE VA FI VIITORUL PROFESIILOR MEDICALE PÂNĂ LA SFÂRȘITUL PREZENTULUI DECENIU? este tema la care au lucrat, intens, cinci echipe mixte de studenți din cadrul UVT și UMFT, sub îndrumarea domnilor profesori Abrudan Denisa (UVT) și Cristian Vlad (UMFT).
MOTIVAȚIA: Forumul Economic Mondial a emis predicția ca, în maxim 10 ani, 50% din forța de muncă la nivel mondial va trebui să se recalifice, o bună parte din munca umană urmând a fi înlocuită de roboți și de Inteligența Artificială.
Care vor fi profesiile medicale (specialitățile și posturile dintr-o clinică) care vor fi afectate major de această revoluție în următorii 10 ani? Și care vor fi profesiile/specialitățile/posturile care nu vor fi afectate?
Echipele studenților au argumentat și detaliat aceste aspecte. Au descris modul în care ar trebui să reacționeze unitatea medicală și societatea pentru a se adapta și a profita de această evoluție. Mă bucur că am fost alături de ei, parte a acestui proiect provocator. FELICITĂRI ECHIPELOR!”
Ramona Amina POPOVICI, Prof. Dr. UMFT
“Cred că este pe deplin justificat și chiar interesant să scriu despre câteva aspecte pe care le-am simțit după participarea la proiectul educațional interdisciplinar HRM MEDICI’S CASE STUDY realizat în colaborare cu Clinicile Medici’s, unde d-nul doctor Adrian Bădescu a captat atenția auditorului prin elocvență, profesionalism, pasiune dar și convingere, care demonstrează reale calități de orator.
Prezentarea deosebită a d-lui dr. Adrian Bădescu mă provoacă la o reflecție vis-a-vis de studenții de la toate cele trei cicluri de învățământ universitar: licență, masterat, doctorat, care de cele mai multe ori sunt contrariați de discrepanța dintre viziunea de student și cea de practician în domeniul medical, cu precădere în mediul privat, pentru că toate activitățile didactice în general sunt prea sofisticate și teoretizate, greu de aplicat în practică. Domnia sa, cu acest prilej, a prezentat o rețetă a succesului, în care două calități fundamentale sunt necesare.
Este vorba despre dorința de a avea succes, fără de care nu poți continua și despre inteligența cu care îți alegi instrumentele care te ajută să transformi dorința în realitate. Este binevenit acest proiect care abordează o temă de mare importanță și actualitate, legată de viitorul serviciilor medicale adaptate la noile schimbări tehnologice și sociale, și mă bucur că firma Medici’s oferă studenților și tinerilor absolvenți, oportunitatea pentru a vedea o combinație practică de instrumente manageriale prin care se obține un succes real”
Cristian VLAD, Șef lucrări UMFT
“O inițiativă care a dat rezultate surprinzătoare privind deschiderea și implicarea studenților din UMFT și UVT. Colaborarea interdisciplinară este un ’’must have’’ al viitorului, care prin prisma ultimilor ani, se arată plin cu provocări importante din punct de vedere social, economic și nu in ultimul rând medical.
Felicitări tuturor participanților pentru munca depusă si sper ca această inițiativă să reprezinte preambulul unei noi viziuni asupra colaborărilor între studenții universităților din Timișoara, prin proiecte comune de importanță majoră în proiectarea unei societăți moderne viitoare”
Yasmina POPA, studentă program Master MRU FEAA UVT, TEAM 2 HRM MEDICI’S CHALLENGE
“Echipa noastră a avut o soluție argumentată , la obiect, vie. Cu toții am fost de nota 1000 fiindcă într-un timp scurt am reușit să prezentăm ceva atât de elaborat. A fost foarte bine cum am prezentat ca echipă la final! Incredibil a fost!”
Dragana MIHALAICHE, studentă program Master MRU FEAA UVT, TEAM 1 HRM MEDICI’S CHALLENGE
“Acest proiect interdisciplinar derulat exclusiv online a fost o ocazie unică în care am reușit să lucrăm în echipe mixte: UVT, UMFT ajungând astfel să înțelegem în profunzime problema și să venim cu soluții inedite.”
Valentina PETRICESCU, studentă UMFT Medicina generală, TEAM 2 HRM MEDICI’S CHALLENGE
’’Am depus multă muncă și mult suflet întreaga echipă în realizarea prezentării și cred că tocmai din acest motiv rezultatul a fost mai frumos decât ne-am fi gândit vreodată. Într-un singur cuvânt poate fi descris totul și acel cuvânt sună cam așa: MIRIFIC.”
Flavius MIRON, student UMFT, TEAM 3 HRM MEDICI’S CHALLENGE
”Proiectul a oferit oportunitatea inedită de a colabora cu studenți ai altor facultăți și chiar universități într-un proiect curajos împreună cu Clinicile Medici’s. În cadrul acestuia am descoperit noi persoane și moduri de a gândi și am învățat să apreciez calitatea unui proiect.”
Dragoș MORAR, student la 2 universități UVT și UMFT TEAM 5 HRM MEDICI’S CHALLENGE
”Un proiect deosebit de interesant și foarte dinamic în care personal consider că toate echipele s-au descurcat de excepție.”
Denisa ABRUDAN, Conf. Dr. FEAA UVT
“În primul rând mulțumesc domnului Adrian Bădescu pentru implicarea 100% în acest proiect.
Domnia sa a reușit prin challenge-ul oferit echipelor să inspire întreaga audiență: profesori, studenți, practicieni în domeniul medical și de HRM. Dar, poate, mai important a fost faptul că prin feedback-ul oferit fiecărei echipe la prezentarea finală a soluțiilor, domnul Adrian Bădescu ne-a arătat pe de o parte, o puternică ancorare în realitate și, pe de altă parte, un grad mare de empatie, colaborare și încredere în tinerii participanți, ceea ce doar un adevărat mentor poate să facă.
Pentru mine, personal, ca dascăl, a fost o bucurie să descopăr masteranzi de la programul MRU FEAA UVT, studenți de la UMFT -tineri 100% pasionați, motivați să învețe și să lucreze în echipe transdisciplinare la soluționarea unui challenge pe cât de complex pe atât de inovator: “Care este impactul digitalizării în medicină în viitorul apropiat?”
Am apreciat toate cele 5 echipe mixte care au venit cu soluții inedite, bine documentate. Tot respectul pentru ceea ce au realizat. Aș putea spune că studenții au dat examenul anului! Îl putem considera chiar Proiectul Educațional al Primăverii Timișoara 2021!
Mulțumiri doamnei Prof. Dr. Ramona Amina Popovici, UMFT, domnului Șef lucrări Dr. Vlad Cristian, UMFT, doamnelor Dr. Raluca Cosoroabă, Dr. Alina Tănase- UMFT ce au răspuns cu mult entuziasm acestei inițiative.
Acest proiect inedit în peisajul educațional din Timișoara a demonstrat că se poate lucra în echipe virtuale interdisciplinare, iar mediul virtual este un excelent facilitator pentru a fi împreună cu toții, un mediu valoros în care pot fi obținute soluții inovatoare prin contribuția multor minți creative!”
MEDICI’S by ADRIAN BĂDESCU, CEO CLINICILE MEDICI’S
FEEDBACK HRM MEDICI’S CHALLENGE
CODUL CELOR 4 VALORI MEDICI’S
IMPREUNĂ PENTRU VIITOR
Articol realizat cu sprijinul Conf. Univ. Dr. Denisa Abrudan