În urma raportării cazurilor de tromboză, mulţi români au refuzat să se mai vaccineze cu AstraZeneca, de teama efectelor adverse. Cu toate astea, reacţiile adverse ale pastilelor consumate frecvent de români sunt la fel de grave, însă nu au provocat teamă în rândul populaţiei.
Dintr-un total de aproximativ 25 de milioane de doze de vaccin administrate cu serul de la AstraZeneca (acum Vaxzevria) începând cu data de 22 martie, au fost înregistrate 62 de cazuri de tromboză a sinusului venos cerebral și 24 de cazuri de tromboză venoasă splanchnică, precizează G4media.ro. Dintre acestea, 18 cazuri au provocat decesul. De altfel, mai multe ţări au suspendat ori chiar au renunţat la vaccinarea cu AstraZeneca.
Totuşi, medicamentele utilizate de români au şi ele efecte adverse, la fel de rar întâlnite precum cele generate de vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.
Conform Ziarul Financiar, printre cele mai cumpărate 10 brand-uri de medicamente în perioada ianuarie-august 2020 s-au numărat şi Nurofen, Paracetamol sau Parasinus.
În cazul Nurofen, vârstnicii, de exemplu, sunt mai predispuşi la a suferi reacţii adverse ce constau în sângerări şi perforaţii la nivelul stomacului, care pot fi – rareori – letale. De asemenea, conform prospectului Nurofen, astfel de medicamente antiinflamatoare care conţin ibuprofen, pot fi asociate cu un risc crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Printre efectele adverse frecvente se mai numără şi „ulcer la nivelul tractului digestiv cu sau fără perforaţie sau hemoragie; ulceraţie la nivelul mucoasei bucale şi inflamaţie”, inflamaţie a intestinului şi „sângerare microscopică intestinală care poate conduce la anemie”.
În ceea ce priveşte reacţiile adverse rare şi foarte rare, putem afirma că nici acestea nu sunt de neglijat, dat fiind faptul că au o gravitate similară cu reacţiile adverse rare ale vaccinului dezvoltat de AstraZeneca.
La Parasinus putem întâlni reacţii adverse rare care constau în: scăderea numărului unor celule sanguine (trombocitopenie), anafilaxie, afecţiuni ale ficatului, îngustarea căilor respiratorii.
Pentru cel de-al treilea medicament din listă, Paracetamol, reacţiile adverse sunt similare cu anteriorul:
Amintim că acestea sunt reacţiile adverse cu frecvenţă necunoscută.
Şi totuşi, în pofida tuturor acestor reacţii adverse, luăm în considerare efectele pozitive oferite de aceste medicamente căci, pe bună dreptate, reacţiile sunt rare, iar beneficiile mult mai mari. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi în cazul vaccinului dezvoltat de AstraZeneca: reacţiile adverse pe care le-a avut acest vaccin s-au putut încadra la reacţii foarte rare, iar beneficiile vaccinării sunt bine-cunoscute.
Cu privire la aceste informaţii am discutat cu dr. Irina Filipescu, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.
Ştiu că aţi citit deja prima parte a acestui material. În cadrul acestuia, am realizat o comparaţie între efectele adverse ale celor mai consumate medicamente de către români şi efectele adverse ale vaccinării cu AstraZeneca. Concluzia a constat în faptul că există reacţii adverse rare şi foarte rare destul de grave, chiar şi în cazul medicamentelor obişnuite, precum Paracetamol ori Nurofen, însă beneficiile utilizării lor sunt mult mai mari – exact precum în cazul vaccinării. Dumneavoastră ce părere aveţi? Sunt efectele adverse provocate de vaccin mai grave decât cele provocate de medicamentele utilizate de români?
Dr. Irina Filipescu: Nu. În principiu, orice substanţă străină propriului organism, chiar şi un medicament uzual, poate să producă fie efecte benefice, fie efecte mai puţin benefice sau, în cazul ăsta, reacţii adverse. Acestea sunt clasate atât după frecvenţă, dar mai ales după gravitate. Există reacţii adverse uşoare, mai frecvent întâlnite, respectiv alergia cutanată provocată de vreun medicament ori acea reacţie de care se teme toată lumea – şocul anafilactic. Aceasta este o hipersensibilitate a organismului – una atât de puternică încât determină şocul anafilactic. Acelaşi lucru se întâmplă şi la vaccinuri. Da, reacţiile adverse ale vaccinurilor sunt comparabile atât ca frecvenţă, cât şi ca gravitate, când vorbim despre efectele severe, cu reacţiile adverse ale medicamentelor. Sunt convinsă că, în rândul populaţiei generale, apar efecte adverse uşoare în urma administrării anumitor medicamente, dar nu îngrijorează pe nimeni. Reacţiile adverse post-vaccinale sunt mult prea blamate.
Părerea mea este că, de fapt, ţine de partea de folclor – de mental colectiv. Vorbind despre ce am văzut în articol, despre Paracetamol, Ibuprofen şi aşa mai departe; astea sunt medicamente comune; sunt pe piaţă de o perioadă destul de lungă de timp. Efectele adverse ale acestora au fost tranzitorii şi nu au avut un impact atât de mare încât să influenţeze opinia publică. Totuşi, eu nu cred că există vreun medicament care să nu aibă trecute, printre efectele adverse, cefalee, greaţă ori alte astfel de reacţii. După cum am spus, orice substanţă introducem în corp determină o reacţie de genul ăsta, indiferent că e vaccin sau medicament. Într-adevăr, este o chestie de risc-beneficiu. De altfel, există şi ceaiuri care au efecte adverse. Doar fiindcă nu au fost mediatizate, acestea nu au fost luate în serios.
Noi, în România, nu suntem educaţi înspre a preveni. Noi ştim doar să tratăm. Oamenii nu se tem de ceva de care nu suferă încă. Degeaba le explic eu oamenilor să se teamă de coronavirus fiindcă, în cazul în care se vor îmbolnăvi, există şansa să facă insuficienţă respiratorie şi să moară. Pe când, în cazul în care oamenii au dureri de cap, iau un Ibuprofen ca să treacă durerea. Deci, mai degrabă se tem de durerea aceea decât de efectele adverse. Oamenii nu iau în considerare ceva ce s-ar putea întâmpla, ci doar ceea ce se întâmplă deja. Până la urmă, vaccinul îl faci fiind sănătos pentru a preveni infectarea, dar noi nu avem deloc educaţie de prevenţie.
Încurajaţi vaccinarea cu AstraZeneca?
Dr. Irina Filipescu: Încurajez vaccinarea. În aceste condiţii, dacă avem opţiuni, care momentan s-au dovedit a fi mai sigure, nu aş recomanda din prima AstraZeneca. Nu vreau să fiu ipocrită. Într-adevăr, există acest risc scăzut de tromboză. Cu toate astea, dacă AstraZeneca ar fi singura opţiune, da. Ce mă interesează este binele pacientului, deci, dacă AstraZeneca ar fi unica variantă, nici nu aş sta pe gânduri.
Despre efectele adverse ale vaccinării cu AstraZeneca a vorbit şi profesorul de Sănătate Publică – Răzvan Cherecheş:
Toate prospectele menţionate sunt puse la dispoziţie de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, iar în cazul vaccinului dezvoltat de AstraZeneca, veridicitatea prospectului este oferită de Agenţia Europeană pentru Medicamente.
Surse: prospect Nurofen, prospect Parasinus, prospect Paracetamol, prospect AstraZeneca, zf.ro, G4media.ro.