marți, decembrie 3, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipMedicul psihiatru Sebastian Armean: „Lumea nu trebuie forțată să se vaccineze, trebuie...

Medicul psihiatru Sebastian Armean: „Lumea nu trebuie forțată să se vaccineze, trebuie convinsă”

Sebastian Armean este asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și medic specialist psihiatrie și farmacologie clinică la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Pe 27 decembrie a început campania de vaccinare, iar Dr. Sebastian Armean s-a vaccinat. Ce ne poate spune despre reticența oamenilor în fața acestui vaccin, din ce surse s-a informat și cum crede că ar trebui combătut scepticismul, din perspectiva unui medic psihiatru? Aceste informații se regăsesc în interviul pe care ni l-a acordat:

Ați prezentat efecte adverse după ce vi s-a administrat vaccinul?

Dr. Sebastian Armean: Doar o durere ușoară la locul injectării, după vreo 12 ore de la injecție, dar care a dispărut total după vreo 10 ore. Este cel mai frecvent efect advers. Nu a fost nevoie nici măcar să pun comprese sau să iau ceva medicamente.

Persoanele ce suferă de anxietate și depresie pot fi mai predispuse scepticismului în fața vaccinării?

Dr. Sebastian Armean: Nu ține de patologia psihiatrică. Dacă gândim așa, contribuim la stigma persoanelor care suferă de probleme psihice, a specialiștilor și a psihiatriei. În fond, o urmă de reticență există încă de la vaccinul contra variolei. Inclusiv atunci existau tabere de antivacciniști; s-au organizat și pe vremea aceea proteste masive. Cu toate astea după administrarea vaccinului, a fost eradicată acea boală. De aceea spun că nu aș lega de acest subiect reticența și scepticismul oamenilor.

Ce este natural, din punctul meu de vedere, este că, fiind un lucru nou, apare un oarecare grad de anxietate. Anxietatea, însă, este o chestie normală. O simțim cu toții înainte de examene, când conducem mașina singuri pentru prima dată, la primul sărut, în tot felul de situații. Este normal. Este în firea noastră să avem un grad de anxietate. Nu știm cum să reacționăm la o situație complet nouă și atunci apare și o oarecare reticență.

Și cum ar trebui combătută această reticență?

Dr. Sebastian Armean: Soluția ar fi informarea din surse de încredere. Să punem în balanță ce e bine și ce e rău. Comunicarea din partea autorităților și a specialiștilor e foarte importantă. Să aibă loc o comunicare bună, deschisă, să eliminăm această ceață, acest mister. Tot timpul, la stagii, le explic studenților că principalele efecte adverse e musai să le dezvăluim, nu să-i lăsăm pe pacienți să caute aceste informații. Decizia de a te vaccina necesită consimțământul informat. Fiecare om să fie liber să înțeleagă, să pună întrebări când nu îi este ceva clar și apoi să aleagă. Iar aceste lucruri s-au făcut și se fac, pe măsură ce apar noi informații, doar că „dezavantajul“ științei este că nu poți să te pronunți vehement în niște lucruri dacă nu ai date suficiente. De exemplu, dacă mă întrebi acum care sunt efectele pe termen lung, răspunsul este că nu se știe. Nu avem suficiente date. Pe de altă parte, din câte vaccinuri s-au administrat până acum, nu s-au observat efecte adverse grave. Aici observăm diferența dintre comunicarea din știință și comunicarea pe platformele de socializare. Eu nu pot, ca profesionist, să-mi dau cu părerea doar ca să mă aflu în treabă. Ceea ce afirm are în spate zeci de ani de muncă a cercetătorilor și oamenilor de știință.

În legătură cu platformele de socializare: Credeți că transmiterea live, din timpul administrării vaccinului, are un efect pozitiv asupra populației? Este puterea exemplului suficient de influentă în acest sens?

Dr. Sebastian Armean: Eu sper! De asta am și ales să public o fotografie din acel moment. Am stat să mă gândesc, totuși, destul de mult dacă să fac treaba asta sau nu. Eu sper să conteze. Dezavantajul este că tot există comentarii și în privința asta: ba că se face cu seringă goală, ba cu ser, ba una, ba alta. Și dacă mă vaccinez de o sută de ori în fața oamenilor care nu cred în acest vaccin, șansele să le schimb părerea sunt minime. Legat de puterea exemplului, însă, am primit întrebări de la multe persoane, cunoscute și necunoscute, cu privire la vaccin. Asta îmi întărește convingerea că pasul meu a însemnat ceva pentru o parte dintre persoanele din jurul meu.

De altfel, ca în orice situație, și aici există oameni care sunt deciși pro, care sunt deciși contra și oameni care sunt indeciși. Speranța mea este că, prin puterea exemplului, vor putea fi convinși și cei indeciși. Să fie convinși să se informeze din surse sigure. Și încă un lucru pe care vreau să îl adaug aici: cu toții putem contribui la o informare corectă. Lumea nu trebuie forțată, ci convinsă. Trebuie arătate riscurile și beneficiile, astfel încât oricine să poată alege în cunoștință de cauză, asumându-și atât beneficiile, cât și riscurile.

Dumneavoastră din ce surse v-ați informat cu privire la acest vaccin?

Dr. Sebastian Armean: Numai din datele oficiale: comunicate ale Agenţiei Europene pentru Medicamente, Food and Drug Administration (FDA), articole științifice. Dacă apăreau articole inclusiv în presa românească și vedeam că citează o agenție, să zicem Reuters, mă duceam pe Reuters să văd ce s-a zis acolo. Dacă acolo găseam alte informații, mă duceam în continuare după sursa oficială. Și de la noi am preluat informațiile publicate de Guvern, Grupul de Comunicare Strategică, deci surse autorizate.

Pagina de Facebook a medicului Sebastian Armean.

Georgiana Grigoraș
Georgiana Grigoraș
Studentă la Jurnalism în cadrul FSPAC, Cluj-Napoca. Autoare a cărţii "Flăcările Persephonei". Pasionată de neuroştiinţă, limbi străine, literatură şi artă. Îndrăgostită iremediabil şi ireversibil de cuvinte şi informaţie.
RELATED ARTICLES

Most Popular