Mecanismul de Cooperare și Verificare nu va fi ridicat în 2017

    0
    176
    Mecanismul de Cooperare și Verificare aplicat României nu va fi ridicat nici în 2017

    Mecanismul de Cooperare și Verificare nu va fi ridicat nici în 2017

    Mecanismul de Cooperare și Verificare aplicat României nu va fi ridicat nici în decursul anului 2017.

    Conform declarației secretarului general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, România încă mai are progrese de făcut. „În acest an, așa cum am spus, nu se va întâmpla (ridicarea MCV-n.r.). Raportul este deja gata. Pașii următori depind de ceea ce am spus. Am venit aici pentru a transmite mesajul că dorim o cooperare strânsă, care să ducă la ridicarea MCV, dar acest lucru depinde de ceea ce Guvernul și Parlamentul vor face, depinde de îndeplinirea tuturor condițiilor stabilite și ca reformele făcute să fie sustenabile și ireversibile.”

     Dar ce reprezintă Mecanismul de Cooperare și Verificare?

    Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost aplicat atât României, cât și Bulgariei, la data aderării acestora la Uniunea Europeană. Acesta a fost creat de către Comisia Europeană prin decizia sa din 13 decembrie 2006.

    Apariția mecanismului a fost dată de serioasele carențe în domeniul reformei judiciare și al luptei împotriva corupției. Ele puteau împiedica punerea în aplicare eficientă a legislației, a politicilor și a programelor Uniunii.

    Care sunt obiectivele acestuia?

    Au fost stabilite patru obiective pentru reformarea justiției și lupta împotriva corupției:

    1.         Asigurarea unui act de justiție mai transparent și mai eficient. Se realiza în special prin consolidarea capacității și răspunderii Consiliului Superior al Magistraturii.
    2.         Instituirea unei agenții de integritate. Responsabilitățile sale priveau verificarea averilor, a incompatibilităților și a potențialelor conflicte de interes.
    3.         Efectuarea de investigații profesioniste și imparțiale în legătură cu acuzațiile privind actele de corupție la nivel înalt.
    4.         Adoptarea unor măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea corupției. Procesul trebuia derulat în special în administrația locală.

    În perioada 2007-2016, Comisia Europeană a prezentat 15 rapoarte. Cel mai favorabil pentru România a fost cel publicat anul trecut, în 2016. 

    Ce nota raportul publicat în 2016? Cum a fost primit?

    Cu toate că în respectivul raport au fost emise aprecieri cu privire la eforturile depuse de România în vederea combaterii corupției, o sursă permanentă de instabilitate a fost identificată. „Încheierea cu succes a urmăririi penale și condamnarea unui număr mare de politicieni binecunoscuți din România pentru corupție la nivel înalt este un semn că tendința subiacentă în ceea ce privește independența justiției este pozitivă și că nicio persoană care comite o infracțiune nu se situează mai presus de lege. S-a înregistrat, însă, și o reacție la această tendință: rămân frecvente criticile la adresa magistraților, exprimate de către politicieni și mass-media, precum și lipsa de respect față de hotărârile judecătorești.”

    Ministrul Justiției consideră însă că toate obiectivele au fost îndeplinite și că Mecanismul de Cooperare și Verificare ar trebui ridicat: „În România avem un stat de drept funcțional și avem destule garanții că nu este necesar un mecanism de cooperare și verificare (…) avem o legislație coerentă și instituții care funcționează independent.”

    Cu toate că părerile sunt controversate, unii considerând că au fost făcute  progrese considerabile din 2007 și până în prezent, alții, deopotrivă, crezând că încă domnește corupția la orice pas și în orice instituție, există un adevăr. Și anume că toată lumea așteaptă cu nerăbdare noul raport.

    sursă foto: europa.eu