Secţiunea: Diz/abilităţi

“Apartamentul  meu este universal meu” notează Matthew în jurnal. Matthew este autist, iar ochii lui albaştrii te privesc direct şi sincer. Matthew este curios cum îl percepe lumea şi a fost foarte entuziasmat îmbrăţişând imediat ideea prietenului lui din copilărie de a se lăsa filmat. Îşi creează singur un sistem de a număra zilele din viaţă denumit BDF sau BNE. Recunoaşte că atunci când caută ceva prin apartament, pierde de fapt altceva. Apartamentul este plin de cabluri, hârtii, dischete, un amalgam de lucruri prăfuite, utile şi neutile, toate formând universul lui. Matthew gândeşte minuţios şi disecă tot. Acesta crede el că este defectul lui. El vrea de fapt să înţeleagă ce spun oamenii, nu ceea ce zic ci ceea ce vor să exprime. Uneori se încurca în propriile reguli şi gândul sinuciderii îl apasă din ce în ce mai mult. Pastilele îl aduc din abis pe culmi. Se simte ca şi cum s-ar trezi din comă. Nimeni nu poate hotărî în locul lui. În apartament are viaţa lui şi intimitatea lui, locul în care se simte în siguranţă. Este ameninţat de vecini că trebuie să-şi evacueze apartamentul. Aceştia susţin că le pune viaţa în pericol prin toate lucrările şi săpăturile pe care le face zilnic în pereti. Simte că nu este luat în serios și că sistemul social şi legal nu-i dă dreptate. Unii cred că se foloseşte de  boală pentru a scăpa de consecinţele faptelor lui. Trăieşte într-o lume haotică. Matthew spune: Dacă ştii că tot ceea ce faci este greşit, atunci cum reacţionezi?

Succesul filmului apare din cauza unor lucruri care s-au întâmplat, dar pe care  nu le dorea nimeni: Matthew se sinucide . Filmul este un omagiu adus lui Matthew.

Regizorul Marc recunoaşte că acesta este primul lui film personal, dar şi genul de film care te schimbă şi te marchează. Este filmul la care plângi. Cu ajutorul acestui documentar, care se plimbă pe la festivaluri prin multe ţări, o să-l cunoastem toţi pe Matthew. Legile lui Matthew prezintă un sistem creat de el, pentru el, dar pe care în cele din urma nu l-a putut controla. Filmul trebuia să-l ajute să se cunoască mai bine şi să-şi controleze furia.

 

Cristiana Salahoru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here