Masterclass #8 cu Monica Lăzurean-Gorgan și Alexandru Solomon

  0
  20
  Masterclass afiș

  Dacă ați avut vreodată curiozități cu privire la filmul documentar, vă așteptăm la cel de-al 8-lea masterclass powered by Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc, dedicat studenților la film, arte și nu numai.

  Pe 25 noiembrie, de la ora 19:00, la POINT, Monica Lăzurean-Gorgan și Alexandru Solomon, două dintre cele mai importante nume din lumea filmului documentar din România, vor aduce în lumină teme ce țin de filmul documentar, de la alegerea subiectului unui documentar, până la relația regizorului cu protagonistul(a) sau protagoniștii filmului. Prezentarea va fi urmată de o sesiune Q&A în care participanții sunt încurajați să-și exprime curiozitățile în dialog direct cu invitații noștri.

  Monica Lăzurean-Gorgan este producător şi regizor de film, cu o experiență de peste 10 ani în coproducții internaționale. Printre titlurile filmelor pe care le-a produs, co-produs sau la care a fost producător delegat, se numără: ‘Colivia’ (r. Adrian Sitaru; cu peste 20 de premii în festivaluri, inclusiv la Berlinale 2010), ‘Domestic’ (r. Adrian Sitaru, 2012), ‘Chuck Norris vs. Communism’ (r. Ilinca Călugăreanu, 2015, selectat la Sundance IFF, distribuit în multe teritorii, inclusiv pe canalul Netflix), ‘Touch Me Not’ (r. Adina Pintilie; Ursul de Aur- Berlinale 2018), ‘Timebox’ (r. Nora Agapi, 2018, premiul pentru cel mai bun film din secțiunea „Between the Seas” 2018, precum și alte cinci premii internaționale).

  La capitolul regie sunt incluse documentarele ‘Doar o răsuflare’ (premiul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun film documentar în 2016, Premiul Gopo pt cel mai bun film documentar romanesc 2017 și alte patru premii internaționale), ‘Votul meu’ (2011, Premiul juriului la Sarajevo IFF 2012)  și ‘Dacii liberi’ (2018) alături de Andrei Gorgan.

  Regizor și producător de film, operator de imagine și scenarist, Alexandru Solomon a absolvit IATC, secția Imagine film, în 1991, și a fost printre primii cineaști care s-au dedicat cinemaului documentar, un gen pe atunci compromis. Membru EDN (European Documentary Network). Președintele asociației One World Romania.

  Este unul dintre cele mai sonore nume de pe scena filmului de documentar, filmografia sa conținând titluri precum ‘Marele jaf comunist’ (2004), ‘Război pe calea undelor’ (2007), ‘Kapitalism – Rețeta noastră secretă’ (2010), ‘România: 4 patrii’ (2015) și ‘Ouăle lui Tarzan’ (2017). A fost implicat în mai multe co-producţii de film documentar internaționale difuzate de BBC, Channel 4, Arte si CBC. Predă la Universitatea de Arte din Bucureşti și, în 2016, a publicat monografia „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”.

  În ultimii doi ani, participanții masterclass-urilor powered by ADFR i-au întâlnit pe Bogdan Mirică, Ivana Mladenovic, Adrian Schiop, Mihai Chirilov, Anamaria Antoci, Dana Bunescu, Cătălin Anchidin, Ela Ionescu și Valeriu Andriuță.

  POINT este un hub cultural independent, al cărui program explorează creații artistice performative cu caracter interdisciplinar, artă participativă, emergentă, inițiative educaționale și de cercetare a unor problematici de interes general. Misiunea este de a dezvolta un teren artistic propice tuturor artelor care au forța de a schimba treptat lumea din jurul nostru.