luni, aprilie 15, 2024
Recrutare IQool
AcasăLifeStyleMasca lui Tutankhamon ajunge în România și poate fi văzută timp de...

Masca lui Tutankhamon ajunge în România și poate fi văzută timp de trei luni

Masca lui Tutankhamon poate fi văzută, începând de miercuri, la Biblioteca Națională a României.  Expoziția „Comorile Egiptului Antic” este una dintre cele mai mari expoziții organizate vreodată în România.  În plus, vom putea vedea, atât mumii autentice, fragmente dintr-un sarcofag, foi de papirus și bijuterii.

Pentru a fi totul în regulă, o echipă de egiptologi, antropologi, istorici și arhitecți au fost atenți la toate detaliile. Provenind din muzee renumite și colecții private, exponatele, au o valoare uriașă. Astfel, pentru expoziția din București, au fost luate măsuri de securitate speciale.

Una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice, Mormântul lui Tutankhamon, este supranumit „regele – copil” și a fost descoperit în anul 1922. Mormântul faraonului Tutankhamon a rămas neatins vreme de 3.000 de ani, până când arheologul britanic Howard Carter a reușit să îl găsească, după mulți ani de săpături sterile.

Tutankhamon a domnit în Egipt în perioada  1336 î.e.n. – 1327 î.e.n., începându-și domnia în jurul vârstei de 8 sau 9 ani. Tutankhamon s-a căsătorit cu sora lui vitregă, Ankhesenpaaten, și avea vârsta de 17 sau 18 ani atunci când a murit. Cauza morții sale a rămas până în zilele noastre un mister. Ar fi putut să fie asasinat sau să fi murit din cauza unor răni suferite la o partidă de vânătoare.

Despre masca lui Tutankhamon, având o vechime de peste 3000 de ani, s-a spus că ar fi fost iremediabil distrusă, în timpul unei operațiuni de reparare. Cu toate astea, specialiștii Muzeului Egiptean din Cairo au negat această afirmație.

Artefactele vor fi expuse în două săli de la parterul Bibliotecii Naționale a României, fiind organizate pe zone tematice: viața cotidiană, arta războiului şi navigării, cele mai însemnate dinastii, spațiu dedicat în special lui Tutankhamon, divinitățile Egiptului Antic, religia, ritualurile mortuare şi mumificare.

Astfel, în perioada 21 martie – 21 iunie 2018, Bucureștiul va găzdui expoziția „Comorile Egiptului Antic” . Va putea fi vizitată, de luni până duminică, între orele 10:00 – 19:00.

 

sursă info & foto: europafm.ro

Iustina Cârjă
Iustina Cârjă
o toamnă nesfârșită cu muzică, cărți, flori și cuvinte
RELATED ARTICLES

Most Popular