Mary and Max (2009) – Adam Elliot

  0
  689

  mary-and-max-15086-hd-wallpapersO animație care emoționează și ridică niște semne de întrebare în ceea ce privește soecietatea în care trăim, prejudecățile cu care ne luptăm de obicei și dificultatea oamenilor care nu se încadrează în limitările convenționale de a-și găsi oameni ca ei, prieteni care să se confrunte cu aceleași aparent anormalități, singurătăți și fraternizarea cu non-sociabilul.

  Tema abordată în această animație scurtă, dar suficient de lungă ca să reușească să-ți explice niște situații pe care unii dintre noi le trăiesc zilnic, ca să demonstreze dificultatea pe care e posibil s-o resimți fiind pus față-n față cu alți oameni pe care nu îi înțelegi, cu care nu reușești să empatizezi și cu care nu știi cum să interacționezi. Pentru simplul motiv că ei se-ncadrează în categoria „Normali” și tu ai un picior sau deja te-ai mutat cu ambele în categoria care are un A mare în față: „Anormali”.

  Filmul ilustrează povestea de prietenie la distanță dintre o fetiță de o vârstă fragedă de 8 ani pe nume Mary, și un individ singuratic ce are o „Eating Disorder” (mi se pare că sună mai bine-n engleză) de 44 de ani pe nume Max. De la el am auzit prima dată de termenul Hot-Dog de ciocolată. Dacă încă nu e clar, Max este obez, singurătatea și incapacitatea de a se acomoda în cadrul unui grup îl determină să mănânce foarte mult.

  Mary este cea care îi scrie prima, alegându-i numele din întâmplare dintr-o carte de telefoane pentru New York. Ea locuiește în Australia. Scrisorile ei și întrebările legate de bullying de care ea are parte la școală, având o problemă de ordin fizic, un semn din naștere, poveștile despre mama mereu beată și despre tatăl obsedat de taxidermie îi provoacă lui Max o serie de tulburări și atacuri de panică. Apogeul survine în momentul discuțiilor despre dragoste, relațiile bărbat-femeie, Max ajungând să fie diagnosticat cu boala Asperger.

  Relația lor de prietenie continuă pe parcursul mai multor ani, aceștia continuând să-și scrie despre evenimente importante din viața fiecăruia. Mary devine psiholog, se căsătorește cu iubirea sa din copilărie, Damien,  scriind și o carte despre boala lui Max. El câștigă la loterie, își face rezerve de ciocolată pentru tot restul vieții, dând restul vecinei sale bătrâne care se distrează înainte să sucombe. Ce rămâne, ajunge la un proprietar de adăpost de pisici (care-i investește într-o pereche nouă de sâni pentru nevasta lui și o decapotabilă).

  Max este iritat de cartea pe care o scrie Mary despre boala sa, neconsiderând că are nevoie de tratament și diagnosticare, considerând-o un trademark. Decide să încheie relațiile cu Mary, trimițându-i litera M din mașina lui de scris. Astfel, ea își încheie cariera scurtă și îl roagă pe Max s-o ierte. Fără vești de la el, ea începe să bea, la fel ca mama sa, Damien o părăsește și ea decide să-și ia viața, nefiind conștientă că e însărcinată.

  Max o iartă, fapt care o determină pe Mary să treacă peste depresie și să continue să-și trăiască viața. Un an mai târziu ea merge să-l viziteze. Iar ce se-ntâmpă la final, când ajunge în apartamentul lui, o să aflați singuri pentru că eu nu o să vă spun. Enjoy!

   

  Redactor: Alexandra – Georgiana Andrei

  Sursă fotografie: www.imagesci.com

   

   

   

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.