MARTORUL 17, un documentar despre fenomenul îmbătrânirii populației în România

0
89
MARTORUL 17-afis

Bătrânețea nu poate fi definită cu precizie, însă în general este asociață cu atingerea vârstei de 65 ani, în special pentru că încep să se retragă din activitatea profesională. Iar acest fenomen al îmbătrânirii populației, la nivel european, este într-o creștere graduală.

Populația României a scăzut în ultimii 10 ani cu aproximativ 12% , datorită în mare parte emigrării, pe fondul sărăciei, din Europa Centrală. Astfel că, în timp ce aderarea la Uniunea Europeana a ușurat procesul de emigrare, tinerii, în special cei din mediile rurale, au părăsit țara în speranța unui trai mai bun și au lăsat în urmă o populație îmbătrânită și săracă.

„Avem multe statistici, putem ști câți bătrâni avem, câți oameni peste o anumită vârstă, dar nu știm poveștile lor”, este de părere Gabriel Jderu, Profesor Doctor la Facultatea de Sociologie și Asistență socială, București.

Țara noastră se află printre statele europene cu cel mai înalt risc din punct de vedere al îmbătrânirii populației. Se estimează că până în 2060 rata de dependență din sistemul public de pensii, adică populația de peste 65 ani raportată la populația cu vârsta între 15 și 64 de ani se va tripla.

Efectele îmbătrânirii demografice a populației sunt destul de complexe și se fac resimțite atât la nivel macroeconomic cât și la nivel microeoconomic.
„Din păcate, ritmul îmbătrânirii populației plasează România pe locul 2, în topul țărilor europene. Iar, conform ultimelor rapoarte ale Institutului Național de Statistică, aproape 1 din 5 români are, în prezent, vârsta de peste 65 de ani”, explică Ioana Petrea, Fundația Regală Margareta a României.

Documentarul „Martorul 17”, difuzat în premieră națională pe DIGI LIFE, în data de 1 decembrie 2019, la ora 21:00, prezintă o serie de interviuri cu persoane în vârstă și cu reprezentanții instituțiilor ce îi au în grijă, analizând problemele cu care se confruntă, cu scopul de a trage o concluzie pentru fiecare telespectator și de a căuta o rezolvare în fiecare individ din societatea noastră.

„Soțul meu e mort, de 18 ani, și sunt singură, stau singură și este cam greu acum. Nu mi-am închipuit pe vremea aia că o să fie așa greu, acum”, se confesează Surdanu Vasilica, 95 ani.

Trailer oficial MARTORUL 17: https://youtu.be/o-PLT4oL-eA

„MARTORUL 17” face parte dintr-o serie de opt documentare care abordează teme sensibile ale societății românești și care vor fi difuzate pe Digi Life. Filmul este o producție Oblique Media Film și Atic Pictures, regizat de Cristina Dobrițoiu și Titi Rădoaie, avându-i producători pe Adela Vrînceanu Celebidachi, Titi Rădoaie, Dan Iancău și Cristina Dobrițoiu.

Filmul a fost realizat cu sprijinul OMD, Media Investment, Publicis Groupe, Mindshare, Mediacom, Wavemaker, Ogilvy, Chio, Nutline, Hervis Sport, Jysk, Noriel.