marți, iunie 18, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipMarșul clujenilor: un semn de protest împotriva Ordonanței de Urgență

Marșul clujenilor: un semn de protest împotriva Ordonanței de Urgență

Mii de protestatari s-au strâns în centrul Clujului duminică, în jurul orei 18, pentru a se manifesta împotriva Ordonanței de Urgență a lui Tudorel Toader, pe Legile Justiției. Aceștia susțin totodată și greva magistraților, care au anunțat că vor suspenda activitatea judiciară timp de o săptămână ca formă de protest împotriva ordonanței.

Protestul a fost organizat de către comunitățile Umbrela Anticorupție Cluj, Corupția ucide și Declic. La descrierea evenimentului de pe Facebook (Cluj: Abrogați și apoi Plecați), aceștia au postat mesajul lui Mihai Șora, dar și un răspuns motivațional la acesta.

Mesajul lui Mihai Şora în legătură cu Ordonanța de Urgență

Filosoful Mihai Șora, ca de fiecare dată, nu se lasă în fața nedreptăților și transmite un mesaj puternic oamenilor din întreaga țară.

”Oameni buni, dacă nici astăzi, după Ordonanța de Urgență, nu vedeți – adică NU VEDEȚI! – spre ce ne îndreptăm, dacă nici astăzi nu înțelegeți – NU ÎNȚELEGEȚI! – ce înseamnă și încotro ne duce subordonarea magistraților de către politicieni, înseamnă că suntem pierduți, ca nație, pentru alte câteva decenii. Noapte bună, România!”, a postat Mihai Șora pe pagina sa de Facebook, pe 19 februarie.

Răspunsul clujenilor la mesajul lui Şora

Răspunsul Clujului la mesajul lui Şora a fost următorul:”Noi nu spunem noapte bună! Pentru că noi vedem și știm câtă dreptate are domnul Șora, în mesajul de mai sus. De aceea, noi ne vedem în Piața Unirii din Cluj. Ca să-i OPRIM. Și ca să putem spune, din nou, <<Bună dimineața, România!>>”. Acesta a fost și el trecut în descrierea evenimentului de pe Facebook.

„În cadrul protestului de duminică, 24 februarie, anunțăm declanșarea grevei cetățenești pentru Justiție! Prin acest demers, Clujul își manifestă tot sprijinul pentru magistrații din Cluj care şi-au suspendat activitatea, începând cu vinerea trecută. Așadar dragi clujeni, vă invităm pe toți să veniți diseară în piață, cu una sau sau mai multe banderole albe, simple, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru alti cetățeni! Greva cetățenilor pornește de la Cluj! Astăzi!”, a mai transmis Umbrela Anticorupţie Cluj, înainte de începerea protestului.

Marşul clujenilor în urma Ordonanței

Pe lângă toate aceste vorbe, clujenii au răspuns şi prin fapte. La ora 18 au început să se strângă în centrul orașului, iar în jurul orei 19 au început marşul câteva mii de persoane, în semn de protest împotriva ordonanței.  Aceştia au avut un traseu stabilit, începând din Piața Unirii. Ei au continuat pe Bulevardul Eroilor după care pe Dorobanților, către Iulius Mall şi înapoi în Piața Unirii prin Titulescu.

Protest împotriva ordonanței

În timpul marşului au fost scandate diverse mesaje precum „Abrogaţi şi plecaţi!”, „Luptăm, luptăm, justiţia apărăm!”, „Magistrați, nu cedați!”, „Justiţie, nu corupţie!”. Printe multe altele, pe clădiri au fost proiectate şi următoarele mesaje împotriva lui Toader şi a partidului PSD: „Demisia” şi „PSD, ciuma roşie!”.

Protestatarii au avut numeroase fluiere, steaguri şi bandane albe (semn prin care aceştia îi susţineau pe magistraţi), dar şi pancarte cu mesaje puternice, cum ar fi „Justiţia pedepseşte corupţia. Nu invers” şi  „Strigăm toţi şi strigăm tare, ţara mea nu-i de vânzare”.

Guvernul a comunicat că premierul Viorica Dăncilă îi invita pe reprezentanții asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți CSM, să discute despre legislație. Cu toate acestea, magistrații susțin că nu negociază cu Guvernul şi cer abrogarea OUG-ului.

Sursă foto: Mediafax, Ziua de Cluj.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular