Mărirea burselor și gratuitatea transportului feroviar pentru studenți

0
2250
Studentii lupta pentru drepturile lor; s-a obtinut deja mărirea burselor și gratuitatea transportului feroviar

Anul 2017 vine deja cu mari schimbări și înlocuiește ambițiile cu faptele. Mărirea burselor și gratuitatea transportului feroviar sunt dorințe care există parcă dintotdeauna pe buzele și în mințile studenților.

La scurt timp după ce ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice anunțase acțiunea de flexibilizare a dialogului cu structurile universitare, acest demers s-a materializat prin mărirea burselor și gratuitatea transportului gratuit feroviar pentru studenți.

De curând, a devenit publică decizia Guvernului României de a modifica Legea Educației Naționale nr. 1/2011 în urma Ordonanței de Urgență 2/2017, publicată deja în Monitorul Oficial.

Călătoriile gratuite cu trenul vor intra în funcțiune de la data de 1 februarie 2017. Ele se vor aplica tuturor categoriilor de trenuri pentru locurile la clasa a II-a și vor fi acordate studenților ce urmează studii superioare la zi. De asemenea, sursele spun că studenții basarabeni vor beneficia și ei de gratuitate.

Fondul de burse acordat universităților va crește de la 83 de lei la 201 de lei lunar per student bugetat. Această majorare va suplimenta fondurile cu 300 de milioane de lei față de sumele acordate în 2016. Se estimează că universitățile vor dispune de un total de 546 de milioane de lei în acest an care pot fi întrebuințați atât pentru mărirea burselor, cât și pentru creșterea numărului de burse acordate. Îmbunătățirea situației burselor ar trebui să se resimtă din semestrul al doilea cel târziu.

Mărirea burselor și gratuitatea transportului feroviar pentru studenți nu poate decât să ne facă să sperăm că în 2017 educația va fi o prioritate pentru noul guvern.

Sursă foto: ligastudentilor.ro

Sursă info: guv.ro, unimedia.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.