Marilyn Monroe şi românii din viaţa ei

0
165
Sursă foto: https://tarahanks.com/

Marilyn Monroe este un nume cu sonoritate. Marilyn Monroe este actriţa, modelul, artista ce a întrunit definiţia cuvântului „divă„. Cu toţii am auzit numele ei în diferite circumstanţe. Ştiai însă că doi români au avut o influenţă considerabilă asupra vieţii sale? Este vorba despre John Florea şi Jean Negulesco. 

John Florea – fotograf şi regizor româno-american

Sursă foto: www.eroiiromanieichic.ro

Ştim că datele nu te interesează, deci sărim peste ele. Ce este de menţionat este că John s-a născut în Ohio, însă mama sa, Elisabeta, provenea din zona Braşovului. 

Ce este atât de interesant de ştiut despre John Florea?

  • Vorbea foarte bine limba română;
  • Trebuie să ştii că John Florea a fost, întâi de toate, fotograf de război, corespondent al revistei LIFE;
  • Fotografiile sale, realizate în lagărele de concentrare ale Germaniei naziste, sunt păstrate într-o colecţie permanentă a Centrului Internaţional de Fotografie din New York;
  • A fotografiat actori din Epoca de Aur a Hollywood-ului precum Rita Hayworth, Jane Russel, Garry Copper şi, evident, Marilyn Monroe;
  • A fost printre primii corespondenţi de război ai Americii, după ce a realizat reportajul „A day în the LIFE of the Marine Carps Raiders” la o bază militară din San Diego.
Soldat de 15 ani, luat prizonier de Aliaţi. Fotograf: John Florea. Sursă foto: blog.f64.ro
Copii care privesc Jeep-urile americane. Fotograf: John Florea. Sursă foto: blog.f64.ro

După doi ani în care a surprins ororile celui de-Al Doilea Război Mondial, Florea a revenit la a fotografia celebrităţile de la Hollywood. Ulterior, va fi concediat de la revista LIFE, motiv pentru care se reprofilează, începând o carieră în domeniul cinematografiei. În decursul a aproximativ 20 de ani, John Florea va produce, scrie şi regiza 130 de show-uri TV.


Marilyn Monroe şi John Florea

John Florea a cunoscut-o pe Marilyn Monroe la vremea în care popularitatea sa nu atinsese încă apogeul. De fapt, notorietatea ei nu prea exista, dar asta este o poveste pe care o vom expune într-un alt articol. Marilyn Monroe a fost fotografiată de John Florea pe când aceasta avea doar 24 de ani. Jucase în două filme până la acea vârstă, însă nu avusese prea mare succes, iar talentul ei nu fusese încă descoperit.

Florea a capturat caracterul versatil al lui Marilyn Monroe – cu toate că inteligenţa sa era pusă pe plan secund, după senzualitatea şi frumuseţea ei, intelectul său nu era deloc de neglijat. În acest sens, John Florea a reuşit să captureze exact aceste nuanţe ale caracterului său.

Totodată, fotograful româno-american i-a sugerat lui Marilyn să îşi vopsească părul blond platinat. Din câte observăm, aceasta l-a ascultat.

Marilyn Monroe
Sursă foto: tarahanks.com

Fiica cea mică a lui John Florea declara într-un interviu că „Ea [n.r. Marilyn Monroe] l-a plăcut mult pe el şi l-a considerat fotograful ei preferat. Iar el mi-a povestit despre ea că era o doamnă foarte deşteaptă, dar foarte timidă şi că depindea prea mult de cei din jur ca să o ajute. Au fost prieteni până la sfârşitul vieţii ei. A fost distrus când a auzit că a murit.”

Jean Negulesco – pictor, regizor şi scenarist

Sursă foto: procinema.protv.ro

Până de curând, Jean Negulesco era unicul român nominalizat la Oscar. Filmul How To Marry a Millionaire le-a adus faima atât lui Negulesco, cât şi lui Marilyn Monroe. Comedia romantică regizată de Jean Negulesco le-a avut drept protagoniste pe Lauren Bacall, Betty Grable şi, bineînţeles, pe Marilyn Monroe.

Marilyn Monroe

Din păcate, atât How To Marry a Millionaire, cât şi Gentlemen Prefer Blondes sunt filme care au promovat ideea potrivit căreia Marilyn Monroe era doar o „blondă prostuţă”, iar Jean Negulesco nu a încercat să schimbe acest lucru, ci doar l-a accentuat. Perioada de glorie a actriţei coincide cu momentul în care femeile aveau de făcut eforturi şi sacrificii imense faţă de bărbaţi pentru a putea avea o carieră la Hollywood, iar Marilyn a făcut tot ce i-a stat în putinţă să îşi îndeplinească visul. Marilyn Monroe nu a fost doar o blondă prostuţă de la Hollywood; nu a fost doar o femeie frumoasă.

Marilyn Monroe a fost o fetiţă orfană ce şi-a dorit, mai mult decât orice, să fie iubită dar această poveste se va regăsi într-un alt articol.

Surse: blog.f64.ro, tarahanks.com, divinemarilyn.canalblog.com, www.eroiiromanieichic.ro, www.life.com, www.stevenkasher.com, adevarul.ro, procinema.protv.ro.