Manderlay (2005) – Lars von Trier

  0
  593

  manderlay-786447lV-am vorbit un pic despre Dogville, acum ceva vreme. Aveam impresia că unui regizor îi iese un astfel de film o singură dată-n viață. Se pare că Lars von Trier a fost de părere că trebuie să facă o trilogie. Dar se pare că acesteia îi lipsește ultimul film, cel ce trebuia să se numească Wasington.

  Manderlay este al doilea. Mi-am dat seama din primele două minute că are o oarecare legătură cu primul. Numele personajelor erau identice, deși actorii nu. Actorii erau alții. Poate că regizorul și-a dat seama că tot cei din Dogville nu ar face un rol la fel de excepțional și în alt film. Probabil chiar nu ar fi făcut-o, având în vedere că cei din Manderlay s-au potrivit foarte bine pe tematica ăstuia.

  O idee pe care n-aș fi așteptat-o în veci de la Lars von Trier. M-a surprins într-un mod oarecum ingenios: sclavia. Sclavia atât de abominabilă a negrilor. Eventual numiți peiorativ „nigros”. Ultima comunitate existentă, la 70 de ani după abolire.

  Ca și personajul din Dogville, Grace dorește să-i ajute. Dorește să închege o comunitate bazată pe democrație, pe exprimarea opiniei fiecăruia, pe votul liber, atât al femeilor cât și al bărbaților. Deși e dificil, aceștia învață (cu greu) care-i utilitatea libertății. Atât de exprimare, cât și cea a acțiunii, astfel încât propria voință nu-ți este pusă la îndoială de nimeni.

  O secvență dureroasă e dată de momentul în care recolta acestora este distrusă în urma unei furtuni de nisip. Singura mâncare disponibilă din Manderlay este dăruită fetiței bolnave dintr-o familie. Aceasta moare. Mâncarea fusese consumată de altă femeie. Una în vârstă. Democrația recent instaurată și capacitatea nou dobândită a oamenilor de a vota dovedesc cruzime: o condamnă pe aceasta la moarte. Cea care săvârșește actul este Grace însăși.

  După tentativele sale de a-i ajuta, recolta este chiar mai productivă. Banii dispar. Cel de care ea se îndrăgostește, Timothy, se dovedește a fi un trădător, joacă banii întregii comunități. Așadar, ceilalți negri ajung la concluzia că regimul anterior era benefic. O aleg pe Grace să fie cea care îi ține în frâu. Ea devine ceva ce nu și-a dorit niciodată să fie. Ajunge să-l biciuiască pe Timothy, atât pentru ce a făcut celorlalți, cât și pentru greșelile față de ea.

  Speră să fie salvată de către tatăl său care intenționează să o viziteze. Planurile îi dau greș deoarece acesta consideră că ea se descurcă foarte bine, fiind martor la scena loviturilor de bici. Ea fuge. Pleacă. Consideră că distanțarea de locul acela cangrenos și bolnăvicios îi va aduce eliberarea pe care a încercat și ea să o aducă la rându-i.

   

  Sursă fotografie: www.cinemagia.ro