Disney continuă să uimească oamenii prin remake-urile live-action ale faimoaselor povești din copilărie, originalitatea lor constând în faptul că filmele Disney reușesc să aducă la suprafață noi laturi ale poveștilor clasice, aducând filmul Maleficent la rang de operă cinematografică.
Așa cum fiecare poveste are farmecul ei și remake-urile au magia lor, dată de fiecare personaj interpretat cu succes fie de un actor celebru sau de un personaj animat creat într-o notă originală. Fie că vorbim despre remake-uri care copiază pur și simplu conținutul animat în lumea reală, precum Beauty and The Beast sau Aladdin, ori despre remake-uri ce au o viziune artistică nouă care induce audienței o curiozitate neașteptată prin prisma faptului că povestea nu a mai fost respectată conform „regulilor”, acestea crescând nivelul așteptărilor fiecărui om care a văzut filmul inițial.
O lume a fantasticului, reprezentată realist
Filmul Maleficent lansat în anul 2014 nu a fost, însă, niciodată un remake al poveștii Sleeping Beauty, chiar dacă acesta este punctul de unde pleacă întregul fir al filmului, fiind mai mult o poveste alternativă, un act jucăuș de revizionism care se raportează la original. Principalul aspect al acestui film și cel care face o delimitare clară între acesta și povestea originală, este faptul că Maleficent (Angelina Jolie) nu este răufăcătorul suprem al poveștii, ci este o zână nedreptățită care se răzbună pe un rege duplicitar și care acționează inteligent și cu mult suflet.
Având în vedere legătura strânsă cu Sleeping Beauty, o poveste cu un final închis, așa și Maleficent nu părea a fi o poveste ce avea nevoie de o continuare ce să dezvăluie și mai multe mistere. Însă datorită cerințelor expres ale audienței, anul 2019 a venit cu o continuare, Maleficent: Mistress of Evil, un fel de Game of Thrones pentru copii, deoarece înglobează o luptă între regatele Moors, tărâmul plin de creaturi magice magnifice și Ulstead, regatul oamenilor.
Reluând acțiunea după cinci ani, filmul începe cu Aurora (Elle Fanning) ca lider al Moors, unde Maleficent servea drept protectoare a tărâmului. Atunci când prințul Phillip (Harris Dickinson) din Ulstead, o cere pe Aurora în căsătorie iar ea acceptă, cei doi văd o oportunitate de a-și unii regatele, astfel, acest lucru duce la o scenă suprarealistă de tipul Guess Who’s Coming to Dinner, unde Aurora o convinge pe Maleficent să ia masa la castel cu viitorii săi socri, regele John (Robert Lindsay) și regina Ingrith (Michelle Pfeiffer), însă acesta este punctul în care Maleficent descoperă faptul că zvonuirle despre ea și trecutul ei nu au dispărut nici după foarte mulți ani. În timpul cinei Ingrith, lansează un atac ce este menit să o distrugă pe Maleficent și totodată să stârnească o dispută între lumea zânelor și cea a oamenilor, odată pentru totdeauna.
Regizorul norvegian Joachim Rønning, care a regizat ultimul film Pirații din Caraibe, a cheltuit un sume uriașe pentru a realiza Maleficent 2, acesta fiind determinat să țină cont de orice detaliu, umplând fiecare colț al ecranului cu efecte speciale. Acest lucru este observat cel mai bine în momentul luptei cu zânele înaripate ce erau bonbardate cu praful roșu toxic, în această scenă, fiecare punct de pe ecran fiind ocupat de efecte speciale ce dădeau impresia unui joc armonios de culori.
Cu toate că efectele speciale și calitatea vizuală a filmului au fost duse la un nivel inimaginabil, Mistress of Evil pierde miza emoțională a primului film, care a fost înrădăcinată într-o teribilă nedreptate și o legătură neașteptată dintre Maleficent și prințesa blestemată pe care, surprinzător așa-zisa răufăcătoare, o adoră. Marea pierdere a fost produsă de faptul că în cea mai mare partea a filmului este prezentat planul malefic al reginei Ingrith, așa că se poate spune că este destul de ciudat să vezi un film a cărui nume este Maleficent, însă chiar aceasta să lipsească pentru o perioadă atât de lungă din acțiune.
În final, Maleficent este un film despre supranatural, fantezie, iubire, neașteptat, dar și despre trădare. Toate acestea fiind foarte armonios reprezentate pe sticlă de Angelina Jolie, despre care putem spune că a fost menită pentru a o întruchipa pe Maleficent.