Am avut norocul săptămâna asta să îmi clarific câteva curiozități în legătură cu obiectele handmade. Fiind la început de drum cu bijuteriile și ornamentele din cupru si cristale, orice informație de la un veteran îmi este folositoare. M-am regasit în cuvintele Aidei și vi le împărtășesc și vouă.
De unde a pornit dorința de a face obiecte handmade?
Trebuie să precizez că nu am pregătire de specialitate, am terminat de fapt Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti şi nu am mai desenat de la terminarea liceului, din 1993. Am început să pictez în 2011, ca modalitate de relaxare după o zi de lucru. O oră, două, cât pictam, nu mă mai gândeam la nimic şi toate problemele care fuseseră în ziua aceea, dispăreau. La un an după ce am început să pictez, firma la care lucram s-a închis. Simţeam nevoia să fac altceva şi, pentru că îmi plac foarte mult vitraliile, felul în care trece lumina soarelui prin sticlă colorată, am început să pictez căni de sticlă. Nu ştiam nimic despre lucrul pe sticla, totul a fost învăţat lucrând şi observând rezultatele ideilor mele.

Pe ce planuri merge talentul tău la pictat?
În timp, m-am extins la pictat tricouri, rame foto, cutii de lemn pentru bijuterii şi nu numai: portrete în cărbune, tablouri pe hârtie sau pânză, în acuarele, tempera, peniţă sau acrilice. Toate lucrurile sunt pictate manual, fără şabloane, cu culori speciale pentru fiecare tip de mediu.

Am avut şi proiecte interesante cu companii multinaţionale. De exemplu desene cu cafea pentru o companie care vinde o băutură răcoritoare foarte cunoscută. Sau am pictat pe piele pentru o sesiune foto pentru revista Tabu. În decembrie anul trecut, am pictat pentru prima dată lămpi de sticlă şi globuri de sticlă. Am avut o cerere specială de la un client. Sincer, eu nu mă gândeam să fac şi acest lucru. dar au ieşit extraordinare. Le puteţi vedea pe website sau pe pagina mea de Facebook, Atelier Aida.

Mereu caut să învăţ lucruri noi şi să experimentez noi tehnici.

Cum ai început să îți vinzi produsele?
Prima dată m-am dus la un târg de obiecte handmade. A fost o experienţă din care am învăţat foarte multe, ca de altfel, din toate târgurile la care am mai fost apoi. Apoi au început să vină şi comenzi pentru diverse produse şi existenţa unui website a devenit necesară. Unele comenzi vin acum direct de pe website.

Care este publicul tău și unde îl găseşti?
Publicul meu este format din oameni care caută cadouri deosebite, personalizate, adesea pentru prieteni care „au de toate”şi nu mai ştiu ce să le ofere cadou. Adesea îmi dau o fotografie cu rasa câinelui preferat şi eu le transpun pe tricouri, globuri. Sau îmi spun ce hobby are cel care primeşte cadoul şi transpun ideea respectivă pe produsele mele.
Pe unde au ajuns produsele tale?
Am vândut şi vând în toată ţara, le trimit prin curier. Dar, prin intermediul prietenilor, au ajuns şi în Elveţia, Polonia, Cehia. Cel mai adesea nu cunosc destinatarul final, cunosc doar pe cel care urmează să ofere acel produs drept cadou. Dar un lucru e sigur, îi rog de fiecare dată să îmi spună care a fost reacţia celui care l-a primit, mă interesează foarte mult să ştiu că totul a fost OK şi că s-a bucurat.

În ce fel îți promovezi produsele?
Prima dată începi cu prieteni şi cunoscuţi. Apoi participi uneori la târguri, le alegi cu grijă, nu te duci la toate, pentru că nu toate se potrivesc cu produsele tale sau cu publicul ţintă. Mai pot fi organizate concursuri cu premii pe Facebook, dar cel mai adesea, cel puţin în cazul meu, clienţii vin de la alţi clienţi mulţumiţi.
Cum te-a ajutat această activitate în viața de zi cu zi?
Mi-a schimbat mult viaţa, felul de a gândi. Am timp pentru mine şi pentru familie, apreciez lucrurile mărunte pe care înainte nu le observăm din cauză că eram mereu stresată şi pe fugă. Văd cu alţi ochi orice tablou, caut tuşele, tehnică, combinaţia culorilor. Apreciez mai mult munca tuturor celor care fac obiecte handmade pentru că ştiu cât de greu e şi câtă muncă presupune fiecare în parte (am aflat de la diferiţi expozanţi la târgurile la care am participat).
Care este părerea ta despre târgurile de handmade care iau amploare?
Târgurile sunt bune dacă vrei să afle lumea despre tine, dar trebuie să ţi le alegi cu grijă – produsele tale să se potrivească cu tematica târgului şi cu publicul care ar trebui să vină. Nu în ultimul rând, observi competiţia care vine la aceleaşi târguri ca şi tine. Trebuie să îţi găseşti propriul stil.
De când criză economică e tot mai acută, se observă o scădere a vânzărilor şi în acest sector. Mi se par prea multe târguri acum şi din cauza aceasta, oamenii nu mai văd drept ceva deosebit un obiect handmade, nu le mai apreciază la adevărata valoare. Vor lucruri ieftine, adesea de calitate scăzută. Mai nou, prefera tot felul de pietre „norocoase” ca şi cum viaţa se va îmbunătăţi cu o pietricică de 10 lei.
Taxele de participare sunt destul de mari, sute de lei pentru un loc şi adesea e mai convenabil să împarţi locul cu încă un participant, pentru a reduce costurile. Promovarea fiecărui târg e destul de slabă, în general organizatorii se bazează pe participanţi să îşi cheme prietenii la târg sau publică anunţuri pe Facebook şi pe site-uri care anunţă evenimente în Bucureşti. Mai sunt afişe şi fluturaşi care sunt împărţiţi pe stradă, dar cei care intră pe baza fluturaşului nu au interes să cumpere, doar să piardă timpul.
Crezi că e mai profitabil comerțul online? Sau este mai bine să îți duci produsele la târguri?
În cazul meu, târgurile sunt bune mai mult pentru promovare, comenzile vin după târg pentru că vor produse personalizate. Adesea le e mai uşor să dea o comandă după ce au pus mâna pe o cană sau pe un tricou şi după ce au aflat etapele, durata execuţiei, munca depusă. Când afişezi o fotografie cu o cană, nu scrii că se dau două straturi şi că se coace în cuptor la o anumită temperatură. Ar fi prea tehnic, prea arid.
În funcție de ce crezi că ar trebui alese târgurile de handmade?
Târgurile trebuie alese în funcţie de specificul produselor tale. Eu iarna nu prea mă duc la târguri pentru că mulţi nu cumpără tricouri iarna (eu le port tot timpul anului, dar se pare că nu toată lumea face la fel). Evit să fac multe produse pe o anumită tematică (Crăciun, Valentine’s Day, Mărţişor, etc) pentru că prefer să le fac personalizate pentru fiecare client în parte.

Ai vreun sfat pentru începători?
Să pornească la drum cu aşteptări realiste, să nu creadă că vor vinde peste noapte sute de produse. E un drum lung, presupune munca multă, dorinţa de a îmbunătăţi şi de a aduce mereu ceva nou. Dar ai satisfacţia lucrului făcut de mâinile tale şi te simţi bine când vezi clienţi fericiţi.