marți, iunie 25, 2024
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăFilm și teatruMâine, 4 noiembrie, are loc deschiderea celei de a XI-a ediții a...

Mâine, 4 noiembrie, are loc deschiderea celei de a XI-a ediții a Zilelor Filmului German

• Ora 19, Cinemateca Eforie: cocktail, urmat de proiecția filmului „Colonia”, în regia lui Florian Gallenberger – un film tulburător despre abuzurile puterii şi istoriei, îndoctrinare şi manipulare, limitele credinţei şi supunerii, dar şi despre puterea de sacrificiu în numele iubirii, cu o distribuție impresionantă: Emma Watson, Daniel Brühl şi Michael Nyqvist în rolurile principale.
• Participă: Evelin Hust – directoarea Goethe-Institut, organizatorul evenimentului, și Mihai Fulger – critic de film, selecționerul ediției din acest an.
• Regizorul fimului, Florian Gallenberger, este una dintre tinerele speranțe ale cinematografiei germane de astăzi, recompensat în 2001, cu Premiul Oscar pentru scurtmetrajul „Quiero ser”.
• Zilele Filmului German, ediția a XI-a:  4-10 noiembrie 2016: 23 de producții cinematografice recente
• Detalii, pe pagina de FB Zilele Filmului German și pe www.goethe.de/bukarest/
• Atașat, producătoarea de film Ada Solomon, despre relația cu filmul german

colonia

Mâine, 4 noiembrie, începând cu ora 19.00, la Cinemateca Eforie are loc deschiderea celei de a XI-a ediții a Zilelor Filmului German, un eveniment de marcă al Goethe-Institut, care își propune familiarizarea publicului cinefil din capitală cu cele mai recente producții cinematografice germane. La eveniment, participă: Evelin Hust – directoarea Goethe-Institut, organizatorul evenimentului, și Mihai Fulger – critic de film, selecționerul ediției din acest an.

Anul acesta, iubitorii de film din București au ocazia de a viziona, de-a lungul a șapte zile (4-10 noiembrie), 23 de produții cinematografice recente, filme de o mare diversitate tematică și stilistică.

Filmul proiectat în deschiderea ediției din acest an a Festivalului este „Colonia”, în regia lui Florian Gallenberger – un film tulburător despre abuzurile puterii şi istoriei, îndoctrinare şi manipulare, limitele credinţei şi supunerii, dar şi despre puterea de sacrificiu în numele iubirii, cu o distribuție impresionantă, avându-I pe Emma Watson, Daniel Brühl şi Michael Nyqvist în rolurile principale.

Pelicula este o captivantă poveste fictivă derulată pe fundalul real al Coloniei Dignidad, o aşezare fondată în 1961, în sudul Republicii Chile, de către o sectă germană. În 1973, în zilele când izbucnea puciul militar al lui Augusto Pinochet împotriva lui Salvador Allende, tânărul fotograf german (Daniel Brühl) ajunge să fie încarcerat în beciurile Coloniei, iar iubita sa (Ema Watson) va porni în căutarea lui – prilej cu care aflăm detalii despre istoria înfiinţării Coloniei şi neştiute complicităţi  diplomatice.

„Filmul aduce o parte a istoriei Germaniei, din nou, în atenţia opiniei publice. O altă calitate a filmului este şi faptul că devine tot mai dramatic, cu cât ies la iveală datele reale ale poveştii: la baza scenariului au stat numeroase istorisiri ale martorilor oculari. […] În primul rând, filmul ne face să devenim conştientizăm de faptul că, dincolo de lumea noastră central-europpeană, încă atât de comfortabilă, există oameni care sunt puşi să aleagă între totul sau nimic. Există momente în care lasă-că-mai-vedem nu mai este de ajuns”, nota în 2015, la lansarea peliculei, criticul de film Anne Haeming, în „Der Spiegel”.

Filmul poartă semnătura lui Florian Gallenberger, regizor, scenarist și producător de film, una dintre tinerele speranțe ale cinematografiei germane de astăzi – în timp ce era student al Academiei de televiziune și film din München, a filmat, printre altele, cu Wim Wenders documentarul „Die Gebrüder Skladanowsky“, premiat la Montreal cu Premiul pentru cel mai bun film documentar. Și producțiile sale ulterioare au fost răsplătite cu numeroase premii, printre care, în 2001, Oscarul pentru scurtmetrajul „Quiero ser” și, în 2004, Premiul de film bavarez pentru „Schatten der Zeit”.

Proiecția durează 110 minute. Filmul este subtitrat în limba română, iar publicul vizat este cel de peste 15 ani.

Cea de a XI-a ediție a Zilelor Filmului German la București are loc în perioada 4-10 noiembrie 2016, la Cinemateca Eforie (filmele pentru copii sunt difuzate în parteneriat cu KINOdiseea). Prețul biletelor este de 10 lei, însă există și posibilitatea abonamentelor: 4 intrări à 8 lei, total 32 lei. Abonații Cinematecii Eforie beneficiază de tarife reduse. Programul casei de bilete este zilnic, între orele 14-20.
Ultima proiecție are loc în Club Control (joi, 10 noiembrie, de la ora 21.00), eveniment la care intrarea este gratuită. În Club Control va avea loc proiecția filmului „Moarte hipioţilor!! Trăiască punk-ul!“, scris şi regizat de Oskar Roehleravând, urmată de concertul trupei germane Jolly Goods.

Ana Lazar
Ana Lazar
Să aflu, să învăț, să cunosc oameni frumoși sunt cele mai importante valori pentru mine şi cred că cel mai rapid drum către succes este să ai încredere în propriile capacități.
RELATED ARTICLES

Most Popular