Lupta împotriva poluării mediului și a lumii din plastic

0
260
plastic

În anul 2016 s-a constatat că 7 miliarde de oameni produc și folosesc peste 320 milioane de tone de plastic. Savanții susțin că în cazul în care lucrurile urmează să evolueze în aceeași cheie, acest număr riscă să se  dubleze până în anul 2034 şi, cu siguranţă, va avea un efect tragic asupra tuturor ecosistemelor planetei. Astfel, în ultimul timp, tot mai multe organizaţii din întreaga lume se mobilizează pentru a întreprinde măsuri eficiente de îmbunatățire a situaţiei ecologice şi de reducere a factorilor care poluează mediul.

Despre plastic

Primul plastic realizat de om a fost numit ,,Parkesine” (patentat de către Alexander Parkes), în 1856, însă abia după 1920 se este vizibilă o creștere evidentă a numărului de noi formule, cu producția de masă evoluând în anii ’40 și, mai ales, anii ’50.

Consumul casnic de produse din plastic a crescut continuu timp de mai bine de 50 de ani, crescând de la 5,5 milioane de tone în anii ’50 la 110 milioane de tone în 2009 (conform Programului pentru mediu al Organizației Națiunilor Unite).

Poluarea cu plastic poate fi de multe feluri, însă trebuie reținut că marea majoritate vine de la produse de unică (sau redusă) folosință, pe care oamenii le utilizează și le aruncă în mai puțin de un an de la producerea lor.

Impactul deşeurilor din plastic asupra mediului înconjurător

Masele plastice elimină substanțe chimice periculoase în sol, iar ele, ulterior, ajung în pânza freatică și afectează toate speciile care consumă apă. S-a demonstrat că substanțele respective afectează negativ și germinarea semințelor, lucru care, ajunge să afecteze și plantele sălbatice, dar și culturile.

Similar, substanțe periculoase sunt eliberate din plastice în râuri, lacuri, mări și oceane, afectând multe specii de animale, păsări și pești. Pericolul crește odată cu fragmentarea acestora – pentru că multe bucăți mici sunt ingerate și au un impact negativ asupra proceselor naturale care au loc în organism.

Biodegradarea (de către microorganisme), atunci când are loc, eliberează metan – un gaz cu puternic efect de seră care își aduce contribuția la încălzirea globală.

Evident, ciclul negativ nu se oprește aici, pentru că toate procesele de mai sus ajung să afecteze și sănătatea omului, direct sau indirect. Iar la asta se mai adaugă și distrugerea mediului în care trăim.

Sibiul interzice obiectele din plastic de unică folosinţă

De curând, și România  a început să contribuie din ce în ce mai activ la menținerea şi îmbunatățirea situației mediului. Consiliul Judeţean Sibiu a lut decizia de a interzice obiectele de unică folosinţă din plastic în cadrul evenimentelor gastronomice, care urmează a fi organizate.

Proiectul de hotărâre prevede și ca instituțiile din subordine să nu le mai folosească.

Totodată, documentul mai prevede ca, începând cu anul 2020, obiectele de unică folosinţă din plastic să fie interzise complet în cadrul tuturor evenimentelor, programelor, proiectelor și acțiunilor finanțate sau cofinanțate din bugetul local al județului Sibiu.

„Vor fi organizate o multitudine de evenimente culinare în cadrul cărora se vor folosi diverse produse de unică folosință, precum și organizarea unor acțiuni de protocol ocazionate de acțiunile proprii ale autorității județene, apreciem implementarea, în limita competențelor legal statuate, a unor măsuri de reducere a utilizării produselor de unică folosință din plastic, ca fiind oportună și chiar necesară”, a argumentat Câmpean.

Acţiunile în acest sens au dat start la începutul acestui an, când Sibiul a preluat titlul de Regiune Gastronomică Europeană. Atunci, oaspeții evenimentului organizat în curtea Academiei Forțelor Terestre au mâncat din farfurii comestibile, produse din tărâțe.

Iniţiativa Filipineză

S-a calculat că americanii folosesc circa 500 de milioane de paie de plastic în fiecare zi, iar 8,3 miliarde dintre acestea ajung pe plaje. Paiele din plastic, care nici măcar nu sunt bio-degradabile, constituie 4% din deșeurile de plastic din întreaga lume. Astfel, o cafenea intitulată ,,Cafe Editha” din Filipine a găsit o soluţie creativă în acest sens.

Proprietara cafenelei a făcut o excursie la insula Corregidor, unde a descoperit o alternativă eco, care urma să înlocuiască paiele din plastic. Acea alternativă intitulată ,,lukay” nu este nimic altceva decât frunze de nucă de cocos, răsucite astfel încât să fie suficient de rezistente şi uzuale. Clienţii au apreciat mult ideea şi au început să o distribuie în social media și, astfel, au reușit să inspire multe alte cafenele şi baruri din regiune. Astăzi, ,,lukay” au făcut înconjurul lumii şi se cer aduse şi în spaţiul românesc, deoarece, pe lângă faptul că au un look exotic, mai sunt şi naturale şi biodegradabile, permițând înlocuirea eficientă a paielor din plastic.

plastic