Drepturile minorităților sexuale și prejudecățile care persistă în societatea actuală sunt aduse în discuție, pentru al doilea an, în programul LGBT, la Festivalul Internațional de Film NexT (15 – 19 aprilie, Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO). Agenda politică a festivalului e completată de un program nou, NexT Is Feminist, o selecție de filme care ating subiecte sensibile privind rolul și statutul femeii în ziua de azi.

„NexT Is Feminist nu cere din partea spectatorilor o inițiere în feminism, doar o deschidere către recunoașterea unor inechități sociale și spre probleme specific feminine, dar m-aș bucura dacă i-ar provoca să înțeleagă mai bine ce e feminismul”, spune criticul Irina Trocan, care semnează selecția festivalului alături de Andrei Rus.

Beach Flags_Sarah Saidan

Selecționate sau premiate deja în festivaluri, scurtmetrajele din NexT Is Feminist fie invită la empatie – To Sasha With Love (r. Alexandra Dashina) e un film duios cu o fată timidă, El canto (r. Ines Sedan) e o animație caldă și tulburătoare despre viața conjugală; fie ating subiecte sensibile privind rolul femeilor în societate – Beach Flags (r. Sarah Saidan) pleacă de la competitivitatea participantelor într-un concurs iranian pentru fete-salvamar și ajunge la o imagine mai largă și terifiantă despre privarea de libertate a unei categorii de femei.

 When Will You Be Back

When Will You Be Back? (r. Alex Casianov) este un film polonez despre o mamă tânără care nu vrea să renunțe la ambiția de a fi actriță, An Open Letter to Feminist Trolls (r. Melissa Fabello) enumeră etichetele misogine puse frecvent femeilor și explică cu răbdare de ce orice feministă le-ar râde în nas, iar Bad at Dancing (r. Joanna Arnow), cu voyeurismul și umorul său sec, le cere spectatorilor să-și ia o oarecare distanță față de protagoniste. Filmele din NexT Is Feminist vor rula vineri, 17 aprilie, la Cinema Elvira Popescu.

 While-the-Unicorn-is-Watching-me-3

Secțiunea LGBT cuprinde șase filme provocatoare, toate proiectate într-o singură seară, pe 15 aprilie, în Club ControlBeast e un gag vizual scurt, While The Unicorn Is Watching Me (r. Shanti Masud) e cinema queer plin de umor și ingeniozitate despre un tânăr a cărui locuință se transformă într-o grădină a plăcerilor, iar Hermes & Aphrodite (r. Gregor Zootzky) e o animație despre o lume mai dreaptă și tolerantă decât cea în care trăim.

In Praise of the Day

După ce a concurat anul trecut cu Film for a Blind Poet, Gustavo Vinagre se întoarce la NexT cu Nova Dubai, un film în care se implică, fără inhibiții, ca regizor și actor. Regizorul Oren Adaf e și el protagonist în In Praise of the Day, un film îndrăzneț și emoționant despre un tânăr dispus la orice pentru un telefon, ca să-și sune mama înainte de Sabat. Un film tăios despre conflictul între generații, Heiraten (r. Nossa Schäfer) redă discuția unei lesbiene cu bunica ei.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here