Lucrările de licență vor fi verificate. Ministrul educației, Liviu Pop, cere ca toate lucrările de licență, din ultimii șase ani, de la facultatea de Drept a Universității din București, să fie analizate sub acuzația de plagiat.
Mircea Dumitru, rectorul Universității, le oferea posibilitatea facultăților să aleagă în ce formă își vor susține lucrarea de licență. Asta se întâmpla în perioada când acesta deținea titlul de Ministru al Educației. Motivul era cert – prea multe universități posedă un număr mare de lucrări de licență plagiate.
Lucrările de licență vor fi verificate. În acest an, prima facultate care a spart gheața în eliminarea lucrării de licență, a fost Facultatea de Drept – Universitatea din București. Studenții vor avea la finalul ciclului de licență numai un examen grilă.
Însă, cum toate lucrurile necesită o investigare amănunțită, lucrările de licență, din ultimii șase ani de la Facultatea de Drept, vor fi verificate pentru plagiat.
Lucrările de licență vor fi verificate – discriminare sau corectitudine?
La scurt timp după decizia ministrului Liviu Pop, structurile reprezentative ale studenților, tinerilor, cât și a elevilor, s-au arătat afectate de această hotărâre. O asemenea măsură ar fi discriminatorie pentru studenții facultății de Drept. Decizia de față i-ar afecta în mod direct, de îndată ce nu se aplică și la alte universități. De asemenea, asociațiile reprezentative susțin că din discursul domnului Liviu Pop, nu reies explicit argumente îndeajuns de convingătoare pentru a recurge la acest pas. Pe lângă asta, nicio altă facultate de Drept nu este vizată de respectiva măsură, CNATDCU nu reprezintă atribuții în acest sens.
Cu toate astea, este o măsură discriminatorie ca lucrările de licență să fie verificate pentru plagiat? Se opun tinerii din România unei forme de cercetare judiciare?
O altă organizație e de părere că tinerii din România sunt împotriva măsurilor de reformă a justiției, prin depolitizarea numirilor la nivel de funcții de conducere sau cu privire la schimbarea modului de admitere în magistratură.
Rămâne de văzut până unde va merge acest demers. Dacă și viitoarele universități vor avea nevoie de lucrări de licență analizate. Și cel mai important, care va fi demersul studenților în aceste proceduri.
sursă foto: wikipedia.org