duminică, februarie 25, 2024
Recrutare IQool
AcasăLifeStyleLogo-ul Bucureştiului - a fi sau a nu fi furat

Logo-ul Bucureştiului – a fi sau a nu fi furat

Logo-ul Bucureștiului – a fi sau a nu fi furat

Cea mai recentă întâmplare care a stârnit un val de opinii negative din partea locuitorilor Capitalei a fost decizia luată în legătură cu logo-ul Bucureștiului. Se pare că deasupra marelui câştigător al concursului atârna o suspiciune de plagiat. Acesta nu ar fi făcut altceva decât să copieze o siglă deja existentă.

Detalii despre concurs

Primăria Municipiului Bucureşti a desfăşurat, în perioada 20 martie – 20 aprilie, un concurs pentru realizarea unui logo reprezentativ al orașului. Aşa cum s-a arătat şi în regulamentul concursului, „Logo-ul realizat în cadrul concursului va reprezenta un ansamblu de semne grafice format dintr-un set de caractere cu rol descriptiv care reflectă istoria/cultura/viața orașului București”.

logo-ul Bucureștiului
Vechiul logo al PMB

Cei care s-au aflat în juriul responsabil pentru desemnarea câştigătorului au fost:

  • primarul Capitalei, Gabriela Firea
  • profesorul Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual
  • Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București
  • Anca Boeriu, lector la departamentul Grafică al UNARTE
  • dr. Vladimir Nicula, lector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu
  • Ioana Ciocan, vicepreşedinte Uniunea Artiştilor Plastici
  • Dochiţa Zenoveiov, brand innovator, „INOVEO”
  • Bogdan Naumovici, managing partner „23 Communication Ideas”
  • Corina Vinţan, managing partner „Links Associates”
  • Mirel Palada, sociolog

Prezența numeroaselor persoane cu studii în domenii atât de variate trebuia să însemne că era puţin probabil ca lucrurile să meargă prost. Ei bine, se pare că a greşi e omeneşte şi se poate întâmpla şi la nivel înalt.

A fi sau a nu fi plagiat

Concursul de logo-uri s-a încheiat ieri, 3 mai, cu desemnarea lui Narcis Teodor Lupou drept câştigător. Acesta a fost ales dintre 204 de candidaţi validaţi.

Care a fost totuşi problema? Plagiatul. Candidatul desemnat câştigător a copiat sigla oraşului New Taipei. Acesta a susţinut însă că „Am avut ca nuclee inspiraționale moștenirea arhitectonică autentică a Capitalei și valențele pozitive generate de rezonanța etimologică a numelui orașului București. Alăturarea celor patru elemente identice ca formă, dar diferite ca poziționare, subliniază ideea de epicentru al națiunii către care converge Capitala”.

Cei care au observat neregula au atenţionat imediat conducerea orașului pentru a lua măsuri. Aşa că, dacă aseară ne-am culcat cu un logo, dimineaţă ne-am trezit fără. Primăria a decis să descalifice propunerea numită iniţial câştigătoare pentru logo-ul Bucureștiului. Urmează ca, în cel mai scurt timp, să avem parte de o altă opțiune validă dintre cele înscrise în concurs.

logo-ul Bucureștiului
Logo-urile surori

Voi ce părere aveţi? Seamănă logo-urile între ele?

surse info: agerpres.ro, digi24.ro, mariussescu.ro, Primăria Municipiului București

surse foto: dcnews.ro, pygmaliondance.ro

Anca Argatu
Anca Argatu
Sunt o persoană ambițioasă, calculată, deschisă spre nou și dornică de a scrie și a citi materiale pe teme de interes pentru tineri. Îmi exprim ideile mult mai bine în scris decât oral, tocmai de aceea fac parte din cea mai cool redacție. Îmi place să mă plimb prin parc, să citesc, să inot și să stau la soare cu un frappe alături. Iubesc Grecia pentru plajele superbe și pentru că am sânge de grec în vene şi Bulgaria pentru pârtiile ireal de bune pentru sporturile de iarnă. Restul amănuntelor despre mine le veți afla din articolele scrise cu drag și spor.
RELATED ARTICLES

Most Popular