Echipa Over4 obține pentru România locul 3 la Competiția mondială Solar Decathlon

0
137
Over4

În ciuda dezinteresului pe care poporul român îl are asupra sistemelor eco sau pentru cele de protejare a resurselor, mereu se găsește o fărâmă de speranță pentru a vedea și altceva, nu doar poluare și epuizarea resurselor.

Echipa Over4 a reprezentat cu mândrie România la competiția internațională Solar Decathlon Europe 2019. După 2 ani de cercetare plini de provocări, atât tehnice, cât și financiare și 35 de zile de concurs în Ungaria, Over4 obține medalia de bronz la Olimpiada Caselor Solare, devansând echipe de top din Europa, Asia și Africa.

Over4Competiția Solar Decathlon este cea mai prestigioasă competiție de case solare din lume ce și-a făcut debutul  în 2002 în SUA și până în prezent a înregistrat peste 20 de ediții pe toate continentele.

Supranumită și „Olimpiada Caselor Solare”, competiția din anul acesta s-a desfășurat în Szentendre, Ungaria și a adus la start 10 echipe din 8 țări și 3 continente, ce au asamblat în termen de  15 zile câte un prototip de casă solară și sustenabilă.

Fiecare prototip a fost testat în cadrul a 10 probe dintre care: Arhitectură, Inginerie, Eficiență Energetică, Inovație, Comunicare și Potențial de implementare pe piață.

Prototipul Over4, proiectat și construit de echipa României a fost recunoscut și premiat internațional pentru inovație, eficiență energetică și potențial de implementare pe piață,fiind prima echipă care a obținut toate inspecțiile tehnice și a intrat oficial în competiție .

Clasamentul, cât și restul criteriilor pentru care au fost jurizați se gasesc pe site-ul oficial.

Locurile de pe „podium” au fost ocupate de:

  • Echipa franceza inhabit2030 (h2030) project
  • Echipa Olandei MOR
  • Romania prin Echipa Over4

Over4Cătălin Sima, președintele Asociaței Over4 a declarat:

„Este pentru prima dată când o echipă românească urcă pe podium în competiția Solar Decathlon, după alte 3 echipe care au participat în edițiile din anii trecuți. Cu fiecare participare obținem rezultate din ce în ce mai bune, devansând echipe de top din vestul Europei, precum Spania, Belgia sau chiar echipe de pe alte continente, precum Thailanda sau Algeria. Este extraordinar, Over4 a scris istorie!”

Over4 este un proiect de cercetare în domeniul construcțiilor realizat de o echipă multidisciplinară de studenți, absolvenți și tineri profesioniști din domeniul arhitecturii și construcțiilor.

Scopul principal este contribuirea la descoperirea noilor sisteme de conservare a energiei verzi fără a pierde confortul și aerul inovator al unei clădiri. Totodată, oferă un exemplu despre cum ar trebui să arate „locuințele viitorului” pentru a nu pierde conexiunea cu natura în timp ce îmbrățișăm progresul tehnologiei.

Proiectului este coordonat și susținut de  Asociația Over4, un ONG fondat  din dorința de a încuraja proiecte de dezvoltare sustenabilă a pieței construcțiilor din România, atât pentru clădirile existente, cât și pentru cele noi.

Deși competiția s-a încheiat, casele sunt în continuare expuse încă 2 luni în Szentendre, Ungaria, unde se află Satul Solar. Oricine este interesat să vadă cele 10 case solare înscrise în competiție, găsește mai multe detalii despre programul de vizitare pe site-ul competiției.

 

Surse info:

http://sde2019.hu/inhabit2030_en.html

http://www.romaniapozitiva.ro

https://sde19.konkrete.me/team/mor

Sursa foto:

http://www.romaniapozitiva.ro