A 88-a ediție a Premiilor Oscar a avut loc pe 28 februarie 2016, iar maestrul de ceremonii a fost comediantul american Chris Rock, care s-a făcut remarcat prin glumele pe temă rasială, legate în special de lipsa de nominalizați negri la premiile Academiei, pentru al doilea an la rând.
Câștigătorul pentru Cel mai bun film și Cel mai bun scenariu original a fost drama Spotlight, regizată de Tom McCarthy. Pelicula americană spune povestea echipei omonime din redacția ziarului The Boston Globe, care, prin intermediul unei anchete jurnalistice, a scos la iveală abuzurile sexuale asupra copiilor întreprinse de către preoții romano-catolici din capitala statului Massachusets.
Categoria Cel mai bun regizor s-a bucurat de victoria cineastului mexican Alejandro Gonzales Inaritu, pentru The Revenant. Filmul a mai beneficiat și de distincția pentru Cel mai bun actor în rol principal, care i-a revenit lui Leonardo DiCaprio. După șase nominalizări, actorul a reușit, într-un final, să își adjudece statueta mult dorită, iar câștigul său a fost marcat de un discurs în care a atras atenția asupra schimbărilor climatice.
Aflată la prima nominalizare, Brie Larson și-a adjudecat premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal pentru partea sa din pelicula Room. Tot la primele recunoașteri ale talentului actoricesc s-au aflat și învingătorii categoriilor destinate actorilor în roluri secundare, și anume suedeza Alicia Vikander, pentru rolul din The Danish Girl și Mark Rylance, pentru prestația din drama istorică Bridge of Spies.
The Big Short, ecranizarea unei cărți despre criza financiară din anii 2007-2008, a primit distincția pentru Cel mai bun scenariu adaptat.
Câștigurile pentru categoriile tehnice au fost dominate de Mad Max: Fury Road, care a fost recompensat la categoriile pentru machiaj, costume, montaj și decoruri.
Recunoașterea pentru Cele mai bune efecte speciale a fost oferită echipei din spatele thriller-ului science-fiction britanic Ex Machina.
Inside Out a fost declarat Cel mai bun lungmetraj de animație, în timp ce Bear Story a fost recunoscut drept Cel mai bun scurtmetraj animat. Pelicula maghiară Son of Saul a primit premiul pentru Cel mai bun film străin.
La secțiunea documentare s-au remarcat Amy, opera lui Asif Kapadia despre viața și moartea regretatei artiste britanice Amy Winehouse și A Girl in the River: The Price of Forgiveness, o peliculă despre crimele de onoare din Pakistan.
Distincțiile de la categoriile muzicale au fost la fel ca cele de la Globurile de Aur. Astfel, Academia Americană de Film a decis să acorde distincția pentru Cea mai bună coloană sonoră lui Ennio Morricone, pentru contribuția sa la filmul The Hateful Eight a lui Quentin Tarantino și premiul pentru Cel mai bun cântec original lui Sam Smith pentru piesa Writing’s On the Wall, prezentă pe colona sonoră a filmului Spectre, cea mai recentă peliculă cu James Bond.
Acum că s-a încheiat și cea mai importantă ceremonie cinematografică a anului, pot spune că mă încântă faptul că nu o să mai aud glume despre Leonardo DiCaprio, cum că nu ar avea un premiu Oscar câștigat.
De asemenea, mai vreau să văd cam câte dintre filmele sau personalitățile onorate, fie cu o nominalizare, fie cu un câștig, o să-și mențină aprecierea în timp. Spun asta deoarece au mai existat cazuri în trecut cărora li s-au aplicat titulatura de ,,Oscar bait”, când vine vorba de filme, sau situații în care s-a afirmat că anumiți actori sau actrițe au cam câștigat pe nedrept.
Dar, cine știe, poate e prea devreme. Sau poate chiar nu e cazul.
sursa foto: metropotam.ro, yahoo.com, agerpres.ro, mediafax.ro, telegraph.co.uk