Lipsa motivaţiei şi posibilele ei cauze

0
1508

Cu toţii aspirăm către ceva. Aspirăm către o carieră, către o casă frumoasă cu gard alb şi gazon de smarald, aspirăm să călătorim prin toată lumea, ne dorim să fim mai sportivi, mai în pas cu moda. De obicei un catalizator foarte bun al aspiraţiilor noastre este motivaţia. Ne setăm anumite obiective şi încercăm să facem tot posibilul să atingem rezultatul dorit. Dar ce se întâmplă atunci când motivaţia noastră este perturbată?

Iată câteva posibile cauze care te pot face să te abaţi de la obiectivele tale:

RUTINA

De multe ori ca să faci un lucru nou, trebuie să schimbi ceva în programul de zi cu zi. De exemplu, dacă îţi propui să te înscrii la un curs pentru o limbă străină, sau să îţi faci un abonament la fitness, atunci vor fi zile în care va trebui să te trezeşti mai devreme. Pot fi zile în care vei ajunge acasă cu o oră-două mai târziu decât eşti obişnuit. Schimbarea programului nu este foarte uşoară pentru că presupune să te deplasezi din zona de confort, iar această deplasare îţi poate afecta motivaţia. Va trebui să nu mai fii atât de concetrat pe rutina de zi cu zi, dacă îţi doreşti cu adevărat să adaugi un element nou pe lista de obiective.

NESIGURANŢA

Atunci când te pregăteşti să atingi un obiectiv nou, un lucru dificil este să ai suficient de multă încredere în tine că poţi să faci ceea ce ţi-ai propus. De exemplu, probabil că te-ai gândit la un moment dat în viaţă cât de frumos ar fi să ai propriul business. Îţi doreşti să porneşti propria afacere, dar îţi este teamă să te înscrii într-un proiect de antreprenoriat, din care poţi câştiga nişte fonduri. Lipsa de încredere în propria persoană poate fi generată de prejudecăţi, precum aceea că sunt alţi mulţi participanţi care pot avea idei mai bune sau mai multă experienţă, ori chiar miza poate să te intimideze, fiind vorba de o sumă destul de mare, precum 10.000 de euro. E posibil să te gândeşti că piaţa este prea competitivă sau că alţii vor încerca să îţi fure ideea sau că este prea multă instabilitate în ţară şi oricât ai planifica, nu poţi prezice exact ce o să fie peste cinci ani. Mai pe scurt, îţi e teamă să rişti, ceea ce îţi diminuează considerabil motivaţia de a-ţi atinge obiectivul.

ZONA DE CONFORT

Îţi doreşti un job. Când erai copil îţi imaginai cum este să fii adult. Acum eşti aproape un adult şi entuziasmul tău parcă nu mai e aşa mare, ba chiar te gândeşti ce simplă era viaţa când erai la grădiniţă. Avantajele jobului ar fi că mai capeţi ceva experienţă, nişte bani, dar îţi dai seama că o să ai mai puţin timp liber. Ceea ce înseamnă că nu o să mai poţi să mergi oricând ai chef la mare vara şi nu o să mai poţi să mergi în fiecare noapte la petreceri şi să stai până dimineaţa. Nu mai poţi să faci la fel de des ca înainte lucruri spontane şi în schimb va trebui să îţi planifici activităţile. Probabil că va trebui să îţi modifici puţin şi stilul vestimentar în funcţie de job. Oricât de confortabile ar fi tricourile largi şi oricât de mult te-ai obişnuit să îţi începi dimineaţa la prânz, va trebui să renunţi la anumite elemente ale acestui confort. Rămân două opţiuni: poţi ieşi din zona de confort şi să te îndrepţi spre productivitate sau poţi să leneveşti toată ziua în pat.

LIPSA RĂBDĂRII

Vrei să fii în formă şi îţi faci un abonament la sală. După două zile arăţi exact cum arătai şi înainte să îţi faci abonamentul. Peste o săptămână pleci la mare şi trebuie să arăţi diferit, dar nu poţi să te transformi peste noapte. Nu poţi să ajungi la un six-pack imediat, dacă până ieri erai un couch potato. Motivaţia ta de a fi în formă poate fi afectată de faptul că nu ai răbdare să obţii rezultatul pe care îl vrei. După două săptămâni de mers din trei în trei zile la sală renunţi sub un pretext că bicicleta scârţâie sau te-ai săturat să cari echipamentul după tine. Nu ai avut răbdare şi orice mică nemulţumire îţi zguduie motivaţia atât de tare încât de face să renunţi.

Cel mai important lucru este să stai concentrat şi să îţi menţii motivaţia vie atunci când vrei să îţi atingi obiectivele. Aşa că nu încerca să mai găseşti scuze pentru lucrurile la care renunţi şi fii destul de curajos să continui.

Sursă foto: http://wallpaperswide.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.