Și liceenii își doresc transport feroviar gratuit

0
141
transport feroviar gratuit

Și liceenii își doresc transport feroviar gratuit

Modificarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011 în urma Ordonanței de Urgență 2/2017 a avut ca rezultat intrarea în vigoare a deciziei Guvernului României privind gratuitatea transportului efectuat cu trenul. Astfel că, începând cu data de 1 februarie 2017, toții studenții care urmează cursuri superioare la zi beneficiază de transport feroviar gratuit. Călătoriile fără plată vizează toate categoriile de trenuri cu locuri de clasa a II-a.

Și acum intervine problema. De ce numai studenții au dreptul la transport feroviar gratuit? De ce sunt mai presus decât elevii de gimnaziu sau liceenii? Deși nu avem studii superioare, și noi ne-am dori să ne plimbăm cu trenul gratuit, să ne vizităm rudele sau să plecăm în diferite orașe ale României fără să punem la socoteală și prețul transportului. Și nu sunt singura care gândește în acest mod. Mi-am întrebat câțiva prieteni și colegi de clasă, iar concluzia tuturor a fost aceeași: E discriminare, ce să mai vorbim! Nu e corect.

„Și noi avem nevoie să călătorim. În plus ei sunt studenți, majori, își găsesc mai ușor de lucru și pot plăti transportul. Mai au și burse. În schimb noi trăim din banii părinților.” (Anca)

„Păi și eu învăț, merg la școală, mă consum, am griji, la fel ca studenții. Mi se pare normal să călătorim și noi gratuit cu trenul. Doar suntem egali, nu?” (Ioana)

„În cazul abonamentelor pentru transportul public – METROREX și RATB, elevii și studenții sunt tratați în mod egal din punct de vedere al reducerilor. Până și intrările la muzee sau în sala de teatru sunt mai ieftine. Atunci mi s-ar părea normal ca biletele de tren să fie gratuite pentru ambele categorii. Poate mulți se gândesc că atunci când ești elev nu călătorești atât de mult cu trenul, însă eu și prietenii mei putem declara contrariul! Vara sunt tot felul de festivaluri care se desfășoară în alte localități. Va începe sezonul ieșirilor cu gașca la mare, în Vamă. Chiar nu văd de ce un student ar avea mai mare nevoie de acest mijloc de transport decât un licean.” (Ana)

„Știi cum scrie, acolo, la casele de la metrou? „Abonamente pentru elevi și studenți”. Păi așa să fie și cu trenul. Să fie dreptate până la capăt, nu doar parțială.” (Andrei)

„Nu mi se pare corect ce se întâmplă. Unii studenți au posibilitatea să își ia un job cu jumătate de normă, deci pot să își plătească biletul de tren. Dar unii elevi nu au o situație financiară bună și, de obicei, nici posibilitate de a munci. Spre exemplu, vreau să plec mâine din București. Eu trebuie să dau bani, studenții, nu. Pură discriminare!” (Miruna)

„Înțeleg această decizie ca studenții să aibă gratuitate la călătoriile cu trenul. însă, un lucru le scapă din vedere autorităților care au luat hotărârea: și liceenii urmează cursuri. Noi chiar depunem eforturi la școală, la fel de mult sau poate mai mult decât studenții. Mi se pare corect să avem aceleași avantaje, în special privind transportul în comun.” (Vlad)

Liceenii care au răspuns acestei probleme constituie vocea unei întregi generații, o generație nedreptățită. Știu că suntem niște adolescenți simpli, fără drept de vot și studii superioare, dar încă sperăm la îmbunătățirea societății în care trăim. Totul poate începe cu transportul.

Sursă foto: pinterest.com