Libertatea de exprimare poate ajunge faptă penală?

Libertatea de exprimare poate ajunge faptă penală?

Se pare că a devenit un obicei să se ajungă la proteste. Ce e drept, nu unul plăcut. Dar singura modalitate prin care noi, cetățeni ai unui stat democratic, ne-am putea face auzite nevoile.

Un proiect de lege a făcut pași rapizi spre Senatul României. Conform acestuia, se prevede pedepsirea protestatarilor cu închisoarea între șase luni și trei ani. Asta doar dacă, prin manifestarea lor, „au scopul de a schimba ordinea constituțională ori să îngreuneze sau să împiedice exercitarea puterii de stat”. Acest proiect vine în completarea legii nr.286/2009 privind Codul Penal.

Astfel, libertatea de exprimare se poate transforma în faptă penală? Până la urmă protestul în sine e o formă de exprimare a nemulțumirilor. Nu e ceva dorit, se ajunge aici pentru că ceva scârțâie, iar nevoia de schimbare se accentuează. Iar în ultima perioadă, forma aceasta de a da credit nevoilor, a prins contur prin proteste.

Conform articolului 39 din Constituție, libertatea de întrunire este protejată. Astfel, „mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura în mod pașnic, fără niciun fel de arme”.  Până acum nu s-a ajuns la vreo formă de amenințare prin arme. Totul a decurs pașnic. Și până la urmă, de ce s-a ajuns la ideea cu închisoarea?

România secolului 21 se confruntă cu o formă de dictatură. Pe drept vorbind, chiar așa arată. Într-o țară democratică, nevoile și manifestările sunt democratice. N-ai putea interzice unui grup de persoane să nu mai protesteze, asta în cazul în care o fac pașnic. Și nu cred că cineva care înțelege protestul ca o formă pașnică ar veni cu săbii sau ar transforma asta într-o bătălie sângeroasă. Doar ne caracterizăm ca fiind civilizați, n-am ajunge la asta.

Prin urmare, protestul e o formă liberă și democratică. Ceva ce nu trebuie interzis sau mai rău, pedepsit cu închisoarea. Schimbările constituționale trebuie gândite mult înainte de a fi schimbate. Dar dacă aceste schimbări se cer prin prisma unui protest pașnic, nevoia e una urgentă.

sursă foto: facebook.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here