Legenda iepurasului de Paste

    0
    1171

    Toți copiii întreabă, mai devreme sau mai târziu, de ce iepurașul este cel care le aduce cadourile de Paște. Mereu răspunsurile variază în funcție de vârsta copilului, dar și de gradul de interes al celui întrebat.

     easter1

    Legenda unuia dintre simbolurile universale ale Paștelui își are originile în tradiția păgână anglo-saxonă. Iepurele este asociat cu fertilitatea și începerea primăverii, fiind simbolul Zeiței Primăverii, Eostre. În țările nordice, Eostre apărea ca și Zeița Lunii. Povestea spune că aceasta a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluție pentru a o salva era să o transforme în iepure. Deși nu mai era pasăre, iepurele putea face ouă. Ritualuri și tradiții ale festivalului dedicat zeiței, ce avea loc la aceeași dată cu Sărbătoarea Învierii au fost preluate și adaptate odată cu pătrunderea creștinismului la anglo-saxoni. Astfel se făcea și încurajarea păgânilor la convertire. Luna aprilie era denumită de creștini Eostre-monath: luna începuturilor. Numele Paștelui în engleză, Easter își are rădăcina în numele zeiței, Eostre.

    În tradiția păgână, iepurele este simbol și al lunii, iar ciclurile lunii sunt cele care determină ziua în care se sărbătorește Paștele, anual. Creștinii aleg data Paștelui în prima duminică, după prima lună plină, ce urmează echinocțiului de primăvară.

    Prima menționare a iepurașului datează din anul 1500, în diverse scrieri din Germania, pentru ca mai târziu  apară în cărțile religioase. 300 de ani mai târziu a început comercializarea sa, atunci când nemții au inventat primele dulciuri în formă de iepuraș și primele ouă de ciocolată. Emigranții germani au dus tradiția iepurașului în America, unde copiii cuminți primeau ouă vopsite. Personaj simbolic și pe continentul american, iepurele apare în diverse mituri ce îl descriu ca fiind cel care a adus oamenilor focul. În cultura mayașă, el e considerat inventatorul scrisului. Din America, tradiția s-a răspândit pe tot globul.

    easter2

    Și în alte culturi, iepurele apare ca un mesager al Divinității. Tradiția budistă prezintă iepurele ca simbol al lunii. În urma jertfei pentru o zeitate, el a fost răsplătit și așezat pe lună. Chinezii credeau că iepurele trăiește pe lună, unde macină orez.

    Așa cum Moș Crăciun are o reședință oficială, la fel și iepurașul poate fi găsit la o adresă exactă: Hanni Hase, Am Waldrand 12, 27404 Ostereistedt, Germania. Cei care îi scriu, primesc o felicitare, alături de cărți poștale de colorat.

    Paște fericit!

    sursa foto: weheartit.com