Legea voluntariatului a trecut de Senat!

0
362

Senatorii au adoptat, luni, o nouă Lege a voluntariatului, potrivit căreia activitatea de voluntariat va fi considerată experienţă profesională sau în specialitate dacă aceasta este realizată în domeniului studiilor absolvite.  Această inițiativă legislativă le va permite voluntarilor să primească din partea organizației gazdă un certificat de recunoaştere a competenţelor dobândite prin voluntariat. Legea mai are însă de trecut câteva etape pentru că Senatul a votat în calitate de primă Cameră sesizată.

Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive la propunerea legislativă, că, potrivit ultimului Eurobarometru, din 2010, România are aproximativ 4,4 milioane de voluntari, respectiv 20 la sută din populaţia ţării, având una dintre cele mai scăzute medii de implicare în comunitate din Europa. Potrivit aceluiaşi studiu, media europeană de implicare în activităţi de voluntariat ajunge la 40 la sută, culminând cu Norvegia, unde 80 la sută din populaţie se implică în activităţi de voluntariat. Autorii proiectului precizează, totodată, că echivalentul contribuţiei financiare a voluntariatului la PIB atinge, în state precum Austria, Olanda şi Suedia, între 3 şi 5 la sută din PIB.

Ne bucurăm nespus să vedem că proiectul acesta este susținut și agreat de masa politică, întrucât prevede  o serie de avantaje pentru tinerii voluntari din România, cel mai important fiind faptul că activitatea lor va fi considerată experiență profesională, aceștia primind un certificat de competență profesională, recunoscut pe teritoriul Uniunii Europene.

Nelson-Mandela-quote-20131-1016x1024

Sursă poză: strategylab.ca