Legea Internshipului – realitate europeană, șansă românească!

0
75
Legea Internshipului

Legea Internshipului a pornit ca o iniţiativă a Uniunii Studenţilor din România (USR) menită să creeze o punte de comunicare între tineri şi instituţiile private sau publice şi să reglementeze derularea internshipurilor de o manieră care să se vădească avantajoasă atât pentru intern, cât şi pentru angajator.

Conform inițiativei USR din anul 2013 internshipul este definit ca fiind „o activitate desfășurată de intern în cadrul unei organizații gazdă care are ca scop aprofundarea cunoștințelor teoretice și îmbunătățirea aptitudinilor practice”.

Dacă acum patru ani internshipul se afla doar la stadiul de idee, joi, 25 mai 2017, Guvernul a început demersurile pentru Elaborarea Legii Internshipului, adoptând un memorandum ce vizează eliminarea confuziilor dintre raportul de internship și raportul de muncă, astfel încât internship-ul să nu devină o formă mascată de angajare.

„Reglementarea stagiilor de internship a fost unul din cele mai importante obiective ale USR, încă de acum 4 ani. A fost printre primele soluţii pe care federaţia noastră le-a propus ca răspuns la rata mare a şomajului în rândul tinerilor. Am organizat de-a lungul timpului dezbateri cu mediul de business, cu mediul academic şi cu colegii noştri din toată ţara. Am urmărit îndeaproape toate dezbaterile legislative şi am colaborat cu Guvernul şi Parlamentul pentru a găsi soluţiile cele mai potrivite pentru studenţii şi tinerii care îşi doresc să parcurgă un stagiu de internship. Credem cu tărie că aceste stagii vor aduce tinerii mai aproape de piaţa muncii şi de cerinţele acesteia. Am militat şi vom milita în continuare pentru internshipuri de calitate, pentru o experienţă de muncă şi învăţare integrată, astfel încât să reducem decalajul dintre cerinţele pieţei muncii şi cunoştinţele tinerilor şi să facilităm trecerea de la şcoală la viaţa activă. Ne bucurăm că decidenţii au pus pe agenda publică această lege şi vom rămâne aproape de acest demers de adoptare a legii şi implementare a acesteia”, declară Alin Grigore, preşedintele Uniunii Studenţilor din România.

Uniunea Studenților din România a militat neîncetat în cei patru ani pentru adoptarea Legii Internshipului, de-a lungul timpului colaborând cu mai multe instituții și organizații neguvernamentale, dintre care amintim Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Tineretului și Sportului, Forumul Tinerilor din România și Federația VOLUM, alături de care s-au organizat  mai multe grupuri de lucru având în componență următoarele categorii de stakeholderi:

  • Instituții publice;
  • Organizații neguvernamentale de tineret și de voluntariat;
  • Sindincate, patronate si asociații din mediul privat;
  • Mediul academic (TBD).

Uniunea Studenților din România este cea mai mare federație studențească din țară, reunind un număr de 107 organizații din 17 centre universitare.  Scopul statutar al federației este acela de a reprezenta, promova și apăra drepturile studenților, în raport cu actorii relevanți la nivel național, în special cu Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, Parlamentul, Guvernul, Președinția României, precum și Municipalități și Universități.
Uniunea Studenților din România este reprezentată în Consiliul Economic și Social al României.

Contact:

Alin GRIGORE

Președinte

Uniunea Studenților din România (USR)

alin.grigore@uniunea.ro

0767 97 97 83

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.