Legea împotriva fumatului în spaţiile publice: consens pentru normalitate

0
1116

Luni, 27 aprilie 2015, a avut loc în Sala de şedinţe a Comisiei pentru sănătate şi familie de la Palatul Parlamentului o dezbatere publică cu privire la noile modificări care se doresc a fi aduse legii cu privire la interzicerea fumatului în spaţiile publice. Mai exact, noua lege doreşte să interzică total fumatul în spaţiile publice închise. Şi cum pentru fiecare lege de interes public este nevoie de o dezbatere, Forumul Tinerilor din România, cu susţinerea Coaliţiei România Respirǎ, a reuşit să o facă posibilǎ.

În salǎ au fost prezenţi reprezentanţi ai ONG-urilor, cadre medicale, reprezentanţi ai pacienţilor şi oamenii care vor urma să decidă viitorul acestei legi, adică deputaţi şi senatori.

dhjf

Concret, Forumul Tinerilor din România alături de partenerii săi din Coaliţia România Respirǎ solicitǎ membrilor Parlamentului adoptarea unei legislaţii adecvate în domeniul controlului efectelor dăunătoare ale tutunului care să aibă la bază:

1. Respectarea drepturilor constituţionale la sănătate, loc de muncă sănătos şi libertatea de mişcare prin asigurarea protecţiei celor expuşi la fumul de ţigară, indiferent de statutul lor de fumători sau nefumători.

2. Adoptarea de urgenţă a unor prevederi legale prin care FUMATUL SĂ FIE INTERZIS ÎN SPAŢIILE PUBLICE ÎNCHISE, la locul de muncă, în parcuri, pe plaje, în restaurante şi cafenele, precum şi în locurile de joacă pentru copii şi spaţiile în care se practică sportul, indiferent dacă sunt spaţii închise sau deschise.

În cadrul dezbaterii s-a ajuns la un acord principial cu privire la necesitatea unei astfel de legi. Toţi cei prezenţi au fost de părere că este important să se creeze un climat propice pentru sănătatea toturor şi un mediul mai putin poluat. Au fost prezentate statistici în legătură cu efectele negative ale fumatului, atât cel activ cât şi cel pasiv, şi cifre îngrijorătoare ale vârstelor de la care românii se apucă de fumat. Cel mai important şi mai surprinzător a fost faptul că toţi reprezentanţii partidelor politice s-au pronunţat ferm pentru necesitatea unei astfel de legi. Dacă ar fi să ne luăm după această dezbatere, legea ar trebui să treacă cu o majoritate covârşitoare.

hhb

Iniţiatorii proiectului de modificare a Legii 349/2002, pentru că despre ea este vorba, sunt Aurelia Cristea (deputat de Cluj), Tamara Ciofu (deputat de Botoşani), Cristina Nichita (deputat de Iaşi). Toţi cei prezenţi şi-au exprimat dorinţa şi încrederea ca până la sfârşitul lunii mai legea să fie adoptată.

Printre cei prezenţi şi susţinători ai proiectului s-au mai numărat: Angela Filote (şeful Reprezentanţei Comisiei Europene ȋn România), Magdalena Ciobanu (Expert al Ministerului Sănătăţii Publice pentru controlul tutunului), Prof. Dr. Florin Mihǎlţan (Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie), Dr.Gabriel Tatu-Chiţoiu (Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie), Cezar Irimie (Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România) şi Ana Maiţǎ (Preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame). Moderatorii dezbaterii au fost Vlad Mixich (jurnalist) şi Marius Vintilǎ (activist mediu).

Sursă foto: Anca Arambaşa (fotograf Iqool)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.