Comunicat USR: Legea Educaţiei nu va mai suferi modificări

0
210

Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Cosmin COSTOIU a declarat în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii USR de vineri, 18 ianuarie, că Legea Educaţiei nu va mai suferi modificări intempestive prin ordonanţe de urgenţă şi că orice propunere normativă de modificare va merge în Parlament, urmând a fi parcursă procedura clasică de legiferare.

.

Invitaţi la dialog, liderii Uniunii Studenților din România au discutat prioritățile pentru anul 2013. Ministrul a declarat că Autoritatea Naţională pentru Calificări rămâne în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale, urmând să elaboreze o serie de propuneri pentru a soluţiona problemele de intrare a tinerilor absolovenți pe piața muncii, propuneri ce vor fi discutate la nivel inter-ministerial cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

USR a cerut de asemenea creșterea subvenției pentru cămine/cantine, prin actualizarea cu rata inflației, per student finanțat de la bugetul de stat, dată fiind creșterea prețurilor la alimente și utilități din ultimii ani. Răspunsul din partea Ministrului a fost că o parte semnificativă din subvenţia pentru cămine/cantine ar trebui să fie suportată de la bugetele locale, ceea ce se întâmplă deja la nivelul municipiului București. Pe acest subiect, studenţii reprezentanți vor discuta cu administraţiile locale din centrele universitare din care fac parte, pentru a determina alocarea de sume din bugetul local pentru subvenţia cămine/cantine.

Reprezentaţii Uniunii Studenţilor din România au ţinut să sublinieze importanţa monitorizării implementării Legii Educației și a metodologiilor secundare şi au cerut reîntregirea finanțării de bază a universităților.

Aducându-se în discuţie finanţarea educaţiei, USR a propus stabilirea unei strategii pentru creșterea treptată a bugetului alocat educației, astfel încât să ajungă la pragul de 6% din PIB în următorii ani. Răspunsul primit a fost că se vor face eforturi suplimentare pentru ca, pe lângă finanţarea de la stat, Ministerului Educaţiei Naţionale să reușească să atragă la buget sume consistente provenind din fonduri europene.

USR a prezentat Ministrului cele 10 domenii de interes major pentru tineri: Educație, Educație non – formală, Politici de Tineret, Dimensiunea Socială, Angajabilitatea tinerilor, Antreprenoriat, Creativitate și Inovare, Voluntariat, Cultură, Sportul universitar, Educație pentru Sănătate şi a propus asumarea de obiective strategice pentru fiecare în parte.

În urma acestei întâlniri, domnul Ministru Mihnea Cosmin COSTOIU s-a arătat interesat să sprjine propunerea USR de a crea o platformă naţională de dialog cu studenţii și a promis redeschiderea unor programe prin care să se asigure susținerea financiară a unor proiecte studențești.

Emitent: Uniunea Studenților din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.