Secțiunea: Dreptul și strâmbul
Tema acestui documentar se prezintă a fi o tema sensibilă: care este legea din teritoriile ocupate şi ce rol are justiţia? Documentarul este alcătuit dintr-o serie de interviuri cu foşti judecători şi avocaţi israeli din perioada ocupării teritoriilor din Palestina. Nu există însă şi interviuri cu cei din partea cealaltă a baricadei. Atunci cum ne dăm seama de poziţia documentaristului ?
De la început documentaristul ne anunţă că “acesta este începutul unui film documentar”. Filmul dezvoltă foarte mult sistemul juridiciar, termenul lege, cum vieţile oamenilor sunt încredinţate altor oameni şi cât de mult se respectă legile şi normele în teritoriile ocupate? De ce rezidenţii nu se supun aceloraşi legi ca şi israelienii? Sunt teritorii ocupate sau dominante?
Palestinienii declarau că nu scrie nicăieri că ei nu au voie să-şi protejeze teritoriile. Este lupta lor pentru patrie şi pentru a evita un viitor imprevizibil. Palestinienii trebuie să intre în legalitate pentru a lupta împotriva Israelului? Care sunt legile războiului şi le respectă cineva?
Documentarul prezintă un caz emoţionant al unei mame cu 5 copii, care oferise mâncare infiltraţilor palestinieni. Hrănirea unei persoane este un comportament uman acceptat, dar hrănirea unor aşa numiţi terorişti nu este. Această femeie a fost condamnată la 1 an şi jumătate de închisoare. În timpul ocupaţiei israeliene aproximativ 50.000 de persoane au fost arestate.
Se schimbă legea în vremurile disperate? Judecătorii sunt puşi în situaţia de a-şi citi cazurile de atunci şi întrebaţi dacă ar schimba ceva acum? Nicunul dintre ei nu ar schimba nimic. Rezidenţii au fost martorii demolării caselor, pierderii drepturilor, expulzare şi violenţa în timpul interogatoriilor. Nu au avut de fapt prea multe drepturi, dar au fost umiliţi şi judecaţi nedrept. S-a dovedit că Curtea Supremă nu a respectat legile. Unii judecători susţineau că nu ştiau de utilizarea torturii în camera de interogare, alţii au recunoscut că erau informaţi de aceste lucruri.
Un alt rezident fusese judecat timp de 30 de ani, timp petrecut în închisoare ca la final să se demontreze că era nevinovat. Destul de frustrant să-ţi pierzi 30 de ani în închisoare! În film, judecătorii spun că nu este vorba de rasism sau de lipsire de libertate și totuși rezidenţii sunt lipsiţi de drepturi. Întrebarea rămâne: există dreptate în tribunale?
Cristiana Salahoru