București

Luni, 30 mai 2016

 

Universitatea din București, Facultatea de Științe Politice organizează, împreună cu Colegiul Național „Matei Basarab”, în data de 30 mai 2016, de la ora 12, la Colegiul Național „Matei Basarab”, Strada Matei Basarab nr. 32, lansarea publică a manualului auxiliar didactic ROMII DIN ROMÂNIA: IDENTITATE ȘI ALTERITATE. Alături de coordonator – Irina Nastasă-Matei – și de autori – Ligia Livadă-Cadeschi, Dan Drăghia, Alexandra Iancu și Caterina Preda -, la lansare vor lua parte specialiști, membri ai societății civile și înalți funcționari interesați de problematica romă. După prezentarea proiectului vor urma discuții cu elevii și profesorii de liceu.

Perpetuarea stereotipurilor negative determină o perpetuare a discriminării romilor. În acest context, soluția cea mai eficientă o constituie educarea tinerilor în spiritul toleranței și al acceptării diversității multiculturale. Acesta este ceea ce își propune acest manual. Prin analizarea identității și alterității romilor de-a lungul ultimelor secole – atât din punct de vedere istoric, cât și artistic și al științelor politice – ne dorim să punem la dispoziția elevilor și profesorilor instrumentele necesare pentru conștientizarea specificului cultural al acestora, și astfel pentru contracararea stereotipurilor menționate și promovarea toleranței și înțelegerii multiculturale în România.

Manualul a fost elaborat de cei patru specialiști în istorie și științe politice, care au abordat următoarele aspecte: Robia în Ţările Române în secolele XIV –XIX; De la deschidere la reprimare și negare. Romii din România în perioada 1918-1989; Romii în perioada post-decembristă: europenizarea” stereotipurilor privitoare la romi; și Reprezentări artistice ale romilor în cultura română în secolele XIX – XXI.

Publicarea acestui manual face parte din activitățile proiectului Romii din România: Identitate și Alteritate, implementat de Facultatea de Științe Politice a Universității din București și finanțat prin Granturile SEE, Programul „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”. Valoarea proiectului: 64.272 lei

Perioada de derulare a proiectului: mai 2015 – mai 2016

Manager de proiect: Irina Nastasă-Matei

Echipa proiectului: Ligia Livadă-Cadeschi, Dan Drăghia, Alexandra Iancu, Caterina Preda, Teodora Maria Daghie, Cosmin Dogaru

Parteneri: Universitatea din București, Facultatea de Științe Politice; Colegiul Național „Matei Basarab”; Colegiul Național „Elena Cuza”; Asociația Romano ButiQ.

Persoana de contact

Irina Nastasă-Matei

0736376889

irina.matei@fspub.unibuc.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here