duminică, februarie 25, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăLansarea album și tur virtual în expoziția „Fericitul Vladimir Ghika – In...

Lansarea album și tur virtual în expoziția „Fericitul Vladimir Ghika – In Spiritu Caritatis/ Desene”

Muzeul Național de Artă al României și Arhiepiscopia Romană Catolică din București vă invită duminică, 23 septembrie, ora 16.00, la lansarea albumului Fericitul Vladimir Ghika – In Spiritu Caritatis/ Desene, eveniment care va marca și finisajul expoziției cu același titlu, deschisă la MNAR din 13 iunie 2018. Tot cu această ocazie, se va prezenta și turul virtual al expoziției, realizat de artistul fotograf Emilian Săvescu.

Apariția acestui album este doar un prim pas în valorificarea acestei opere artistice unice – aparținând unui om deosebit, plin de har, Vladimir Ghika – ridicat la cinstea altarelor ca Fericit. Azi, la cinci ani de la beatificarea sa, aceste desene văd lumina tiparului în premieră, în forma unui album, grație Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, ne mărturisește prof. dr. Anna-Maria Orban, curatorul expoziției.

Albumul a apărut la Editura ARCB sub coordonarea prof. dr. Anna-Maria Orban, dar și prin grija dr. Iulia Cojocariu (Arhiva Ghika a ARCB) și a Pr. dr. Francisc Ungureanu (Postulatura Cauzei de Canonizare a Fericitului Vladimir Ghika).

Lansarea albumului se va face în prezența ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti și a directorului MNAR, dl. arhitect Liviu Constantinescu.

Vladimir Ghika (1873-1954), fiu al principelui Ioan Ghika şi al Alexandrinei, născută Moret de Blaramberg, a avut parte de o aleasă educație „prin lucruri și cărți” – așa cum chiar el mărturisea într-o scrisoare. A studiat dreptul și filosofia, apoi teologia, dar și artele în tinerețe, dedicându-și timpul și viața pentru slujirea aproapelui, devenind preot și martir al credinței. Și-a valorificat talentele și talanții precum un cărturar, lăsând în urmă nu doar o importantă activitate pastorală, așezată sub semnul carității, ci și o operă artistică deosebită.

Expoziția mai poate fi vizitată până pe data de 23 septembrie inclusiv și cuprinde ilustrațiile realizate în jurul anului 1922 și pregătite pentru cartea sa La Visite des pauvres, niciodată publicată cu ilustrații. Aceasta a fost urmată de Les Intermèdes de Talloires ce prezintă o serie de gravuri realizate după desenele originale din anul 1919, dar publicate în 1923, în ediție bibliofilă, de Victor Jacquemin la Paris.

Celelalte desene reprezintă letrine, fantezii decorative – cum le numea autorul lor, ex libris-uri, două schițe de timbre cu Stemele Principatelor Române, proiectul de sigiliu al Consiliului Național al Unității Române, ilustrațiile color Învierea lui Lazăr, Misterele Rozariului (desen neterminat), o pagină de calendar (luna ianuarie), decupaje de tip kirigami din hârtie și desene pe obiecte (două cutii de chibrituri) pe care le-a realizat cu scop caritabil pentru un bazar de binefacere.

Muzeul Național de Artă al României
Sălile Kretzulescu (Accesul vis-à-vis de Biserica Kretzulescu)
23 septembrie 2018, ora 16.00
Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile.

RELATED ARTICLES

Most Popular