Lacoste renunță la crocodil și contribuie la conservarea naturii

0
508
Lacoste renunță la crocodil

Din 1933 de când s-a înființat, brandul parizian Lacoste nu a renunțat niciodată la crocodilul distinctiv de pe hainele pe care le produce. Dacă te întrebi cum a ajuns crocodilul vedetă pe produsele Lacoste, răspunsul e simplu. ,,Crocodilul” este porecla primită de René Lacoste pentru tenacitatea lui pe teren pe când era jucător de tenis.

Însă, în 2018, Lacoste renunță la crocodil pentru a atrage atenția asupra problemelor de mediu. Aceste probleme au pus în pericol mai multe specii de animale, motiv pentru care sunt pe cale de dispariție.

Marele brand a lansat, pe 1 martie, în cadrul Săptămânii Modei de la Paris, ediția limitată de tricouri ,,The Lacoste x Save Our Species”. Lacoste renunță la crocodil ca logo în producerea acestora, pe care îl înlocuiește cu 10 specii de animale pe cale de dispariție. Cât de limitată este ediția? Pe cât de limitat a ajuns și numărul acestor specii. Pentru fiecare specie s-au fabricat exact atâtea tricouri câte animale au rămas în sălbăticie din acea specie.

Lacoste renunță la crocodil, dar cu ce îl înlocuiește?

Iată lista celor mai amenințate 10 specii de animale din lume, precum și câte exemplare din fiecare au mai rămas în sălbăticie:

  • 30 de marsuini de Pacific – sunt cei mai mici cetacei și sunt puși în pericol de pescuitul ilegal din Golful California din Mexic.
  • 40 de broaște țestoase din Burma – puse în pericol de om, care le ia ouăle și împiedică reproducerea.
  • 50 de lemuri nordici din Madagascar – numărul lor a scăzut atât de mult din cauza braconajului și a defrișărilor.
  • 67 de rinoceri de Java – se găsesc doar în Indonezia, sunt protejați prin lege și sunt în pericol deoarece oamenii îi vânează pentru cornul lor.
  • 150 de giboni Cao-vit – trăiesc în China și Vietnam, unde defrișările le distrug neîncetat habitatul.
  • 157 de papagali Kakapo – originari din Noua Zeelandă, sunt în pericol deoarece au rata de reproducere foarte scăzută.
  • 231 de condori californieni – este cea mai mare pasăre zburătoare din America și este în pericol deoarece îi este poluat habitatul.
  • 250 de saola – trăiește în pădurile din Vietnam și Laos și este amenințată de braconajul intensiv.
  • 350 de tigri din Sumatra – trăiesc în Indonezia, iar defrișările și braconajul îi pun în pericol.
  • 450 de iguane Anegada – puse în pericol de crescutul vitelor și de agricultură, care le strică habitatul.
Lacoste renunță la crocodil
Sursa: saveourspecies.org

În total, ediția limitată Lacoste va însemna 1775 de tricouri pe care nu vom mai vedea crocodilul, ci pe fiecare din speciile de mai sus. Banii obținuți din vânzarea acestor tricouri vor fi donați către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Lacoste renunță la crocodil, dar noi când vom renunța la obiceiurile proaste?

Aceste specii sunt pe cale de dispariție din cauza noastră, a oamenilor. Facem din adăposturile lor și chiar din animalele însele surse de hrană, de energie, de bani, fără să ne pese de soarta lor. Inițiativa din partea Lacoste nu va fi suficientă, din păcate, ca aceste specii să supraviețuiască. Dar nu totul este pierdut.

Imaginează-ți că tu ești în locul fiecărui animal de mai sus.

Ți-ar plăcea să fii ucis ca să ți se vândă unghiile sau dinții? Pentru că rinocerul e vânat pentru corn.

Dar cum ar fi să te trezești într-o zi cu niște intruși care vor să îți fure din casă tot ce ai și, din pură greșeală, te pun și pe tine la un loc cu obiectele și mori sufocat? Pentru că fix asta li se întâmplă marsuinilor.

Dacă mâine ar veni cineva să îți demoleze casa pentru că are nevoie de zidurile tale? Sigur, tu ai face scandal, ai merge la poliție, ai spune că e casa ta pentru care ai muncit ani de zile. Însă niciun animal nu are această posibilitate de a reacționa. Ele nu au de ales și permit oamenilor să le distrugă casele, viețile, familiile. Pentru că da, și ele au case și familii, doar că nu ca noi.

Nouă nu ne place să se intervină în casele și în familiile noastre. Dar nici animalelor nu le place și ar trebui să ținem cont de asta. Este nevoie de o schimbare în comportamentul nostru, al oamenilor, ca aceste animale și altele aflate în situații similare să nu dispară complet. Animalele nu se leagă de viața noastră. Să nu ne mai legăm nici noi de a lor!

Surse info: unilad.co.uk, observator.tv, wikipedia.org

Sursă foto: designyoutrust.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.