La Tête haute / Capul sus / Standing Tall, cu Catherine Deneuve (Dancer in the Dark, Belle de Jour, Dans la cour, 3 Coeurs), în regia lui Emmanuelle Bercot (Elle s’en va / On My Way), va intra în cinematografele româneşti pe 12 februarie. Distribuit de Independenţa Film.

Filmul urmăreşte experienţele lui Malony (Rod Paradot), un delincvent juvenil, de la vârsta de la 6 până la 18 ani. Catherine Deneuve joacă rolul unui judecător de minori care face tot posibilul să-l păstreze pe băiat pe linia de plutire.

latetehaute03

Anul trecut, La Tête haute a fost proiectat în deschiderea celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Cannes. Anul acesta, filmul are opt nominalizări la Premiile César 2016 (eveniment care va avea loc pe 26 februarie): Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cea mai bună actriţă: Catherine Deneuve, Cea mai mare speranță feminină: Diane Rouxel, Cel mai bun actor în rol secundar: Benoît Magimel, Cea mai bună actriţă în rol secundar: Sara Forestier, Cea mai mare speranță masculină: Rod Paradot, Cel mai bun scenariu original: Emmanuelle Bercot, Marcia Roman.

Emmanuelle Bercot este regizoare, scenaristă şi actriţă. Primul ei film, Clement, a participat în 2001 la Un Certain Regard. Elle s’en va / On My Way, tot cu Catherine Deneuve, a fost inclus în competiţia oficială a Festivalului de film de la Berlin 2013. Recent a jucat în Polisse (2011), în regia lui Maïwenn, film care a obţinut Premiul Juriului la Cannes 2011 şi două premii César în 2012.

La Tête haute / Capul sus / Standing Tall a fost filmat în Nord-Pas de Calais, Rhône-Alpes şi Paris.

latetehaute05

Aici puteţi revedea conferinţa de presă (dublată în limba engleză) pe care echipa filmului La Tête haute a susţinut-o la Cannes 2015 (VIDEO)

“Voiam să mă fac judecător de minori”, regizoarea Emmanuelle Bercot

“Am vrut să fac un film despre întreg sistemul care se învârte în jurul unui copil şi susţine dezvoltarea sa. Despre devotamentul acestor oameni, despre abnegaţia şi răbdarea lor, despre puterea de a nu ceda niciodată”, spune Emmanuelle Bercot. “Am un unchi care este consilier pentru astfel de tineri. Într-o vară, pe când eram copil, l-am vizitat în Bretania, în timp ce conducea o tabără pentru delincvenţi juvenili. Era pe-acolo chiar şi un băiat vinovat pentru crimă!”.

Emmanuelle recunoaşte că a fost încă de atunci fascinată de comportamentul acelor puşti mai puţin norocoşi decât ea. “M-a uimit insolenţa lor, răzvrătirea continuă împotriva oricărei forme de autoritate sau convenţie socială. În acelaşi timp am fost emoţionată de munca enormă a unchiului meu şi a celorlalţi colegi ai săi, de efortul lor de a-i educa, de a-i face să se respecte între ei, dar cel mai important, să se respecte pe ei înşişi”. Mai târziu, când Emmanuelle a ajuns la vârsta adolescenţei, a cochetat un timp cu ideea de se specializa ea însăşi în această direcţie, şi de a deveni judecător pentru minori. Ulterior, toate acestea au inspirat-o pentru a realiza un film.

latetehaute08

Catherine Deneuve, judecătorul de minori

Pentru Catherine Deneuve La Tête haute reprezintă a doua colaborare cu regizoarea Emmanuelle Bercot. “Elle s’en va / On My Way (primul film regizat de Bercot, în care a jucat Catherine Deneuve – n.red.) a fost o experienţă fantastică. Pe lângă filmele sale, eu sunt pasionată de ea ca personalitate. Am tot respectul şi admiraţia pentru ea, pentru felul în care relaţionează cu ceilalţi, pentru relaţia cu fiul ei. Îmi place felul în care abordează viaţa, nu numai filmele.”

Rod Paradot, casting de la şcoala de tâmplărie

Actorul din rolul lui Malony, adolescentul cu probleme din film, este un debutant. “Urmam cursurile unei şcoli profesionale de tâmplărie din Stains (un oraş în nordul Parisului – n.red.)”, îşi aminteşte Rod Paradot. “Ieşisem în pauză, la o ţigară în faţa uşii, când a apărut o tipă. Mi-a zis că le-ar trebui un tânăr cam ca mine pentru un film. Am intrat într-o sală de clasă, am dat o probă şi se pare că a mers”.

Actualmente, viitorul tâmplar este actor, nominalizat la Premiile César pentru “Cea mai mare speranță masculină”.

latetehaute01

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here