luni, octombrie 18, 2021
Recrutare IQool
AcasăLa strada (1954) – Federico Fellini
Array

La strada (1954) – Federico Fellini

g-and-zFilm italian alb-negru care pune-n prim plan relația dintre Zampano (jucat de Anthony Quinn) și Gelsomina (Giulietta Masina, cea care s-a căsătorit cu însuși regizorul și a devenit muză pentru multe dintre filmele sale).

De ce-mi place acest film? Pentru că e o dramă neo-realistă care îl ilustrează pe Zampano, o brută needucată care o ia pe Gelsomina „de la mama sa” pentru a-l însoți în lume. Prin antiteză, Gelsomina este o femeie naivă care e necunoscătoare a oamenilor din exteriorul cercului său familial. Credulitatea sa mi se pare … incredibilă. Aceasta află că sora sa Rosa a murit după ce a hoinărit cu același Zampano, însă acceptă să plece cu el în locul său, mama sa primind o sumă considerabilă de bani pentru asta.

Zampano este un jucător (actor) al „străzii“ care distrează mulțimi de oameni și primește bani în schimbul acestui mic spectacol pe care îl oferă. El și a sa însoțitoare, Gelsomina, formează un cuplu actoricesc de pomină. Brutalitatea lui și inocența ei sunt atractive pentru public. O învață să cânte la o tobă micuță, la trompetă, să danseze un pic și să facă pe clovnul pentru audiență. În ciuda dorinței Gelsominei de a-i face pe plac, acesta recurge la ușoare acte care o intimidează și o brutalizează.

Pleacă. Dar Zampano o găsește și o forțează să se întoarcă. Se afiliază unei trupe „migratoare“ de circ unde acesta interacționează brutal și agresiv cu Il Matto, care îl tachinează cu fiecare ocazie, enervându-l teribil. Gelsomina este un personaj ce cade pradă frecvent gândurilor și introspecțiilor, în mare parte pentru că simte că nu-și găsește locul. Îi propune lui Zampano să se căsătorească cu ea, însă acesta o respinge.

Ceea ce-i distruge naivitatea și cheful de viață este o secvență la care este martoră. Zampano îl ucide pe Il Matto în momentul în care îl găsește singur, reparând un cauciuc. Crima are loc din greșeală, dar Gelsomina nu reușește să-și revină. E ca și cum și-ar fi pierdut inocența și copilăria care încă zăceau la vedere în ea.

Zampano o părăsește, nefiind capabil să-i ofere nimic pentru a o readuce în simțiri. Peste ani, totuși, aude o femeie cântând o melodie pe care Gelsomina obișnuia s-o cânte. Când o întreabă despre soarta acesteia, află că a murit. O reacție neașteptată dar mult dorită a acestuia: bea până uită de el și merge pe plajă unde plânge incontrolabil. Plaja era locul preferat al ei. Un final amar. Sau poate dulce amărui. 

 

Redactor: Alexandra – Georgiana Andrei

Sursă fotografie: www.victoriacolesnic.files.wordpress.com

 

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular