La revedere, urmatorul !

  0
  169

  bolnavi-salon

  La revedere, următorul!” este reacţia stupefiantă a şefei Centrului de Transfuzii Slobozia. Procurorii au identificat numeroase cazuri în care bolnavilor li s-au refuzat transfuziile de sânge. Motivul este unul absurd: cei în cauză nu au avut banii necesari pentru a putea plăti flacoanele de sânge. Din păcate, adesea se întâmplă ca oamenii, fie ei mai în vârstă sau mai tineri, să moară din cauza lipsei de resurse financiare. Şi mai ales din cauza indiferenţei autorităţilor.

  Nicio solicitare pentru dozele de sânge nu era aprobată fără avizul direct al şefei acestei instituţii. 200 de lei: în opinia dânsei acesta este preţul pentru salvarea unei vieţi. Aparent nu vorbim despre o suma colosală, dar când ne gândim că sunt unii care poate nu au nici ce să mănânce… Un om cu o situaţie materială limitată nu ar mai trebui să primească tratamentul corespunzător? Ar trebui lăsat să moară pe motiv că nu are bani? Un copil de etnie romă a fost una dintre cele şapte victime ale cruzimii şi indiferenţei. Este oare etic să ţi se refuze dreptul la viaţă doar pentru că eşti de altă etnie?

  Ba mai mult, chiar şi pacienţii care au plătit sângele salvator au avut stupoarea să afle că nu îl pot primi întrucât medicul curant nu avea o relaţie bună cu directoarea instituţiei abilitate. Pe data de 11 iulie s-a deschis un dosar, opt asistente de la Centrul de Transfuzii Sanguine Slobozia fiind de asemenea cercetate sub control judiciar. În termeni juridici, acuzarea ar fi formulată în felul următor: săvârşirea a 21 de infracţiuni între care 18 infracţiuni de abuz în serviciu, dar şi de înşelăciune, şantaj şi organizarea activităţii transfuzionale în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui şi a componentelor sanguine umane. Însă ce înseamnă de fapt acest lucru pentru familiile victimelor? Cum se vor consola ei în urma acestei tragedii? Când citeşti o asemenea ştire în ziar, te cuprinde un fior. Când te gândeşti că ar fi avut şansa să trăiască şi totuşi li s-a refuzat acest drept primordial care este garantat chiar de Constituţie.

  Banul este ochiul dracului, cum ar spune o vorbă din bătrâni. În acest caz se pare că banii au fost mai presus de viaţa omnească. Interesele financiare au primat de asta dată. Unde este moralitatea în toată povestea asta? Nicăieri. Dar din păcate asemenea lucruri s-au mai întâmplat şi se vor mai întâmpla. Victime vor fi cu miile…