festival-du-film-francaisSunt filme care te fac să îți pui întrebări, te fac să vezi lumea în care trăiești cu alți ochi și, câteodată, să o apreciezi mai mult decât o făceai înainte. Un astfel de film este „La Belle Vie”, difuzat în cadrul celei de a 17-a ediții a Festivalului de Film Francez, în parteneriat cu Festivalul pentru Studenți UNIFEST. La Institutul Francez tinerii regizori francezi se întrec în talent și în unicitatea creațiilor. Timp de 10 zile, spectatorii au ocazia de a viziona cele mai bune opt titluri de filme recent lansate, înscrise în competiție.

Viața personajelor din film nu este frumoasă, paradoxal cu titlul peliculei, ele sunt mereu pe fugă, au părinți despărțiți, se simt singure și nu au case. Însă frumoase sunt peisajele prin care trec de-a lungul călătoriei, frumoase sunt trecerile spre vârsta adultă, frumos este atunci când se lasă duși de val și simt că trăiesc viața cu adevărat.

Pierre și Sylvain sunt doi frați care au ales să rămână alături de tatăl lor, după ce părinții au divorțat în urmă cu 10 ani. Nevoiți să se ascundă, din cauza faptului că tatăl este căutat de poliție, ei sunt mereu pe drumuri, mereu cu alte nume și mereu cu sufletul zbuciumat. Până în momentul când fratele cel mare, major, dispare fără urmă. Astfel, cu autoritățile pe urmele lor, Sylvain și tatăl său sunt nevoiți să părăsească peisajul rural idilic din Pyrenees. Stilul de viață nomad ales de tată, lipsa companiei fratelui și restricțiile impuse, îl fac pe Sylvain să se simtă din ce în ce mai izolat și mai nefericit. Asta până în momentul când o întâlnește pe Gilda, o localnică și se îndrăgostește pentru prima dată. Deși viața pe care o duce este una atipică, cei de doi se simt atrași și datorită asemănării dintre pierderile suferite. Prima dragoste îl face pe Sylvain să-și schimbe percepția asupra propriei vieți și își îndeamnă părintele să conștientizeze că a venit momentul să se predea și să-și schimbe stilul de viață. Își găsește fratele, la care ajunge în finalul deschis al filmului, unde are loc și o întâlnire surpriză. Timp de 93 de minute vei fi martorul unui drum al maturizării, al unui copil care se îndrăgostește și-și ia viața în propriile mâini.

La sfârșitul filmului, spectatorii au avut ocazia să afle mai multe despre viziunea emoționantă a poveștii inspirate dintr-un caz real, direct de la regizorul Jean Denizot, care a fost prezent pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri. De asemenea, spectatorii au putut de a vota filmul preferat, ce va primi premiul publicului TV5MONDE.

Redactor :  Ana-Maria Nae

Sursa foto : clujlife.com